Pedalkraft tar ikke så mye betalt i forhold til andre sykkelverksteder. Men det synes Edward er greit, for han vil gjerne hjelpe.

Livet som sykkelreparatør

Tekst og foto: Pia Leskovsky

Altmuligmannen Edward (56) elsker å fikse syklene til sambyingene. I frivillighetens tjeneste får han fritt utløp for både mekaniske og menneskelige evner på sykkelverkstedet Pedalkraft.

Idet BY Tønsberg & Færder kommer på besøk, står Edward Muszalski utenfor den lille glassbua og snakker med noen som trenger hjelp med sykkelen sin. Verkstedet har knapt nok åpnet, men det er tydelig at både sykkelverkstedet og Edward er populære. Og høyst nødvendige.

Verkstedet er plassert midt på parkeringsplassen ovenfor Tønsberg Jernbanestasjon. Frelsesarmeen har i flere omganger siden 2016 gitt ivrige sykkelreparatører sjansen til å jobbe seg videre i livet innenfor den kristne organisasjonens sosiale entreprenørskap.

– Jeg hadde skadet isjasnerven, var uten jobb og hadde nesten ikke penger, forteller Edward.

Først jobbet han litt hos Kirkens Bymisjon med oppussing og flyktningehjelp. Edward har fra før mekanisk bakgrunn og er en handyman.

– Da jeg skulle hente mat og jobbe frivillig for Frelsesarmeen i 2019, kom jeg en dag i prat med Thomas MacKinnon i matkøen. Det er jeg så glad for nå, forteller 56-åringen og smiler.

MacKinnon er leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Tønsberg.

Glad i mennesker

I fjor høst åpnet det første mobilitetspunktet ved jernbanestasjonen. I tillegg til leie av delebil, elsparkesykkel og elsykkel, vil du også kunne reparere din egen sykkel i Frelsesarmeens sykkelverksted.

Siden har Edward jobbet som sykkelreparatør på Pedalkraft. Her kunne han ikke hatt det bedre. Til verkstedet kommer hvermansen med syklene sine.

For Edward kan reparere det meste. Det være seg vanlig sykkel, elsparkesykkel eller elsykkel.

– Jeg trives veldig godt med det jeg gjør her på sykkelverkstedet. Det å hjelpe andre. Fikse ting, sier Edward entusiastisk.

– Jeg er glad i mennesker og kommer i kontakt med hyggelig folk hver eneste dag.

Edward er opprinnelig fra Polen. Der utdannet han seg til landbruksmekaniker. Som 17-åring begynte han å jobbe i kullgruve.

Etter å ha flyttet til Tyskland, videreutdannet Edward seg og ble yrkesdykker.

Han kom til Norge for første gang i 2002. Året etter flyttet han til Trondheim.

Maten må fram

Til og med matleveringstjenesten Foodora kommer stadig innom. Men det er ikke for å levere mat til verkstedet.

– Sykkelen er for dem penger, og det er så viktig at sykkelen er i orden. Her om dagen fikset jeg nye dekk til dem. Det er alltid hyggelig å hjelpe andre så de kommer seg rundt, forteller Edward Muzsalski.

Hos Pedalkraft kan sykler leveres inn til reparasjon, service eller overhaling. Det er også mulig å leie sykler for korte eller lengre perioder. I samarbeid med Tønsberg kommune kan innbyggerne i byen låne el-sykkel for to uker om gangen. Målet er at så mange som mulig skal få muligheten til å teste el-sykkel og se hvilke muligheter en slik sykkel kan gi i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.