Løftet jordbærsalget med 24 prosent

1. november, 2022

06:13

Ingen kommentar

Aldri har sesongen for norske jordbær vært like lang som i år. Rekordlang sesong førte til 24 prosent vekst i salget, og kundene kunne finne norske jordbær i butikk helt frem til høstferien.

Høsten 2021 gikk NorgesGruppen sammen med BAMA og Gartnerhallen og lanserte “Jordbærløftet”. Målet var å øke volumsalget av norske jordbær med 50 prosent innen 2025. Allerede etter ett år er volumsalget opp 24 prosent. Regner man det om til kurver er det solgt 4,2 millioner kurver.

– Vi er svært fornøyde med resultatet, og ble positivt overrasket. Det var en normal jordbærsesong i år, så det lover godt for neste år, sier Pål Westby, kategoridirektør for frukt og grønt i NorgesGruppen.

Nye produksjonsmetoder

Mesteparten av økningen skyldes såkalt «table-top»-produksjon. Altså at jordbærene dyrkes i kasser som er hevet over bakken slik at bærene kan plukkes stående. Det gir mer forutsigbare avlinger og enklere plukking. Dersom det legges et tak over disse, øker avlingen enda mer fordi det beskytter jordbærene mot styrtregn og hagl.

– De nye metodene krever investeringer, men de forlenger også sesongen i begge ender ganske mye. Det gjør også at man kan dyrke flere steder i landet, også lengst nord, sier Westby.

Målet er at norsk jordbær blir tilgjengelig over en mye større del av året, og at sesongen kan starte tidligere enn i dag.

– For å nå ønsket målsetting om 50 prosent økning, må produksjonen betydelig opp i høysesong, og vi mener at importbærene i mai og juni også kan erstattes med norske bær fremover, sier han.

Vil øke tilgjengeligheten

De siste årene har kvaliteten, tilgjengeligheten og utvalget av norske jordbær gått ned, og målet nå er å få norske jordbær tilbake i verdensklasse. Initiativet vil øke norsk jordbærproduksjon betydelig, og gi produsentene forutsigbarhet. I kommende sesong satses det på fire hovedsorter av jordbær: Malwina, Saga, Favori og Korona. Disse utgjør totalt rundt 90 prosent av produksjonen.

Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG) sommeren 2022 sier 87 prosent av nordmenn at de synes smaken på norske jordbær er best. I samme undersøkelse kommer det frem at 70 prosent mener at det ikke blir noen sommer uten norske jordbær.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *