Kostymet har Inger Bjar-Kessler laget selv med kjole kjøpt på Finn. Hatten er en omarbeidet versjon av en lue hun fikk av sin sønn. Og "ordenene" på brystet er helt vanlige korpsmedaljer.

Lokalhistorien i egen person

Tekst og foto: Yngve Skomsvoll

Når Inger (65) kler seg som historiske kvinneskikkelser, skjer det noe med historieformidlingen. At det skjer noe med tilhørerne også, kan Inger se på tårene i øynene.

– Kanskje er det ikke så mange som kjenner til henne i dag, men Clara Tschudi var en av Norges mest berømte kvinner på 1800-tallet, forklarer Inger Bjar-Kessler.

Clara var nemlig forfatter og kvinnesakskvinne. Hun vokste opp på Vallø Hovedgård som datter av godseier Peter Tschudi.

Tønsbergkvinnen skrev populære biografiske fortellinger om keiserinner og kongehus i Europa.

– Men alltid om kvinneskjebner, og hun var svært opptatt av kvinnesaksspørsmål, beretter Inger, som har hele ti historiske kvinner på repertoaret.

Blanke øyne

Forfatterinnen og kvinnesakskvinnen Clara Tschudi i et foto fra 1911.

Når vi treffer henne, holder Inger et av sine mange foredrag i rolle – denne gang altså som Clara Tschudi. Vi befinner oss på Sem aktivitetshus. Publikum følger engasjert med på Ingers – eller rettere sagt Claras – beretninger.

Inger forteller med innlevelse om livene til keiserinner og kongelige i Europa. Ikledd hatt og kjole med ordener og utmerkelser på brystet. En flott boa om halsen har hun også. Slik Clara Tschudi selv bærer medaljer og boa på svart-hvitt-fotografiet fra 1911.

Kostymet er mer enn bare en gimmick.

– Det er jo så morsomt å kle seg ut. Men når jeg spiller rollen som en av disse historiske personene, så tror jeg virkelig at jeg er henne. Og når jeg blir rørt, så blir jeg rørt på ekte.

Hun er ikke alene om det.

– Publikum blir revet med, de også. Jeg ser ofte at de blir blanke i øynene, forteller den ellers så profilerte byguiden.

Det gjelder i høyeste grad også tilhørerne denne formiddagen på Sem. Aktivitør Tiri Corneliussen stråler av begeistring.

– Mange kom bort til meg etterpå og takket for en fantastisk fin stund. Strålende formidlet, var hennes dom.

Stoltenberg i salen

Inger Bjar-Kessler i rollen som kvinnesakskvinnen Clara Tschudi.

Tanken om å formidle lokalhistorie i karakter kom i 2003. Inger ble spurt om å holde foredrag om historien til Røde Kors-lokalene i Kockegården i Tollbodgaten. Der skulle blant andre organisasjonens daværende president, Thorvald Stoltenberg, være til stede.

– Å bare holde et vanlig foredrag hørtes kjedelig ut. Tenk om jeg kunne være en av de personene jeg snakket om? Slik ble jeg fru Kock fra Kockegården. Det ble veldig festlig med Stoltenberg i salen, minnes Inger.

Stoltenberg-familien stammer nemlig fra Vallø.

– Så da ble det mye humring i salen da jeg som fru Kock innledet med å si at jeg hadde fått høre at Stoltenberg var i salen.

Det ble hennes debut, og siden spilte Inger historiske damer i nesten ti år. Etter en pause på nye ti år mens hun jobbet som lærer, er hun nå blitt pensjonist og klar for nye oppdrag i rollen som kvinneskikkelser fra historien.

Kostymet har hun laget selv med kjole kjøpt på Finn. Hatten er en omarbeidet versjon av en lue hun fikk av sin sønn. Og “ordenene” på brystet er helt vanlige korpsmedaljer.

Prinsesse-drømmen

Inger mener at historieinteressen er medfødt.

– Men den ble styrket av bestemødrene mine, som fortalte spennende historier fra gamledager. Og foreldrene mine ga oss bøker om historiske skikkelser og steder, forteller Inger.

Historien om Madame Curie og Albert Schweizer fenget veldig.

– Men det som kanskje vekket historieinteressen mest, var da jeg som 12-åring så skuespillet “Kristina av Tunsberg” på Slottsfjellet. Opplevelsen gjorde et sterkt inntrykk, og jeg drømte om å bli prinsesse som så mange jenter i den alderen, innrømmer 65-åringen.

– Som voksen har jeg lest rundt hundre bøker om både lokal- og verdenshistorie. Og så har jeg jobbet flere år som guide i Tønsberg. Nå er jeg blitt AFP-pensjonist og kan guide på dagtid igjen.

Uregistrert fødsel

Clara Tschudi vokste opp på Vallø.

Den ekte Clara Tschudi mottok både Kongens fortjenstmedalje og en svensk, kongelig medalje for fremragende innsats innen litteratur og kunst. Og med en farfar som hadde kommet til Norge fra Sveits for å kjøpe saltverket på Vallø, var det ikke helt unaturlig at hun fattet interesse for høytstående kvinner i Europa.

Men som medstifter av Norsk Kvinnesaksforening i 1884, hadde Clara alltid et blikk for kvinnesaken. Hun ble 89 år gammel og døde 10. november 1945.

Riktignok er fødselsdatoen til Clara Tschudi usikker. Både prest og klokker i Tønsberg hadde glemt å registrere fødselen. Men historien hennes lever videre gjennom blant andre Inger Bjar-Kessler.

– Jeg synes det er veldig givende å formidle kvinners liv på denne måten, forteller Inger mens hun stiller opp til ære for fotografen. Ikke ulikt hvordan hennes historiske kvinneskikkelse Clara Tschudi også gjorde for et svart-hvitt-fotografi i 1911.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.