HYGGELIG ALLE: En frodig og vakker gammel allé møter besøkende til Løkken.

Løkken – en historisk og frodig juvel

Eiendommen Løkken er unektelig en av byens juveler når det gjelder både hus og hage. Og er du ikke i besittelse av en egen hage, kan du rusle rundt i den store, grønne og frodige hagen som er åpen for allmenheten.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Her er det en benk der du kan sitte å nyte freden og roen som eiendommen kan by på. En frodig og vakker gammel allé, en gammel fontene, frodige busker og trær, samt en stor og blomsterfylt gressplen. Huset i Farmannsveien (ved siden av Slottsfjellmuseet), ble kalt Løkken gård, og sto ferdig bygd i 1870. Byggherre var den rike kjøpmannen og skipsrederen Johan Henrik Christiansen (1823-1904), som eide til sammen ti seilskuter, hvorav ni seilte samtidig på verdenshavene.

HERSKAPELIG VILLA: Slik fortoner skipsredervillaen seg i dag. Den har vært gjenstand for utvidelser og ombygninger siden den ble oppført i 1870 av skipsreder Christiansen. Villaen er omkranset av en vakker og innholdsrik hage.

Slo seg opp
Christiansen ble født i Sandefjord, men ettersom Sandefjord knapt var noen by av betydning den gangen, måtte han vende nesa mot Tønsberg for å søke seg høvelig arbeid. Det varte ikke lenge før han ble ansatt som diskenspringer hos kjøpmann Hvistendahl som holdt til i Nedre Langgate. Etter hvert fikk den unge diskenspringeren et særs godt øye til Hvistendahls datter, noe som etter hvert resulterte i giftermål, dermed var lykken på mange måter gjort.

FRODIG: Løkkens hageanlegg er flott, frodig og grønt.

Nå lærte Christiansen seg handelsfagets edle kunst hos svigerfar, noe som resulterte i at han etter hvert ble i stand til å starte sin egen forretning i Tønsberg.
Men det var imidlertid som skipsreder som han virkelig skulle slå seg opp her i verden. Han etablerte et eget skipsbyggeri i Tønsberg (havna på nedsiden av Nordbyen 2), og der bygde han tre av skipene sine. De andre seilskutene ble bygd på andre verft i byen, samt et par stykker på verft i England. Christiansen var en dyktig forretningsmann og skipsreder, og gjorde det bra. Men han ønsket ytterligere økonomiske bein å stå på, derfor kjøpte han også tobakksfabrikk som eksisterte i over 50 år. Tobakken hentet for øvrig Christiansen på egne skip fra Nord-Amerika.

Kulturelt påfyll
Men tilbake til huset han lot bygge, det fortonet seg ganske annerledes enn dagens bygning på Løkken. Prakthuset og hageanlegget ble i stor grad påbygget i tråd med de gode tidene som fulgte i generasjonene etter den driftige skipsrederen.

FRA GAMLE DAGER: En gammel hagefontene bringer tankene til svunne tider.

I dag er det kommunen og fylkeskommunen som eier bygningen, og formålet med anskaffelsen har vært å gjøre hus og eiendom tilgjengelig for kulturformål.
Å legge søndagsturen innom den praktfulle eiendommen, gir unektelig litt ekstra kulturelt påfyll, og kan anbefales for både hageentusiaster og historieinteresserte.

espen@byavisatonsberg.no

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.