Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Foto: MatPrat.

Lunsj og snacks barn lager selv i ferien

9. juni, 2022

09:46

Ingen kommentar

Skoleferien er lang, og barn på mellomtrinnet er hjemme alene deler av sommerferien. La barna lage lunsj og snacks selv, kanskje kommer du hjem til dekket bord?

– I motsetning til det mange foresatte tror, klarer barn fint lage lunsj og snacks selv. De har det både morsomt og lærerikt når de får lage mat, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat.

matstart.no er et nettsted med oppskrifter spesielt tilrettelagt for barn, der matglede og mestringsfølelse står i sentrum. Rettene tar utgangspunkt i hva slags redskaper barna kan håndtere.

-Har du frukt, bær, grønnsaker, tortillas, egg, ost og skinke i kjøleskap og fryser, kan barna lage mange ulike retter mens du har ferieinnspurt på jobben, sier Kolvereid.

Trender på TikTok

Tortilla-wrap har blitt populær blant brukerne av TikTok. Den er fylt med spinat, skinke, paprika og ost. Den stekes i et vaffeljern, et toastjern eller i brødristeren.

-Det er flott at barn får inspirasjon til å lage mat selv på ulike sosiale medier. På matstart.no finnes flere av de populære oppskriftene, med liste over ingredienser og trinn for trinn bilder, sier Kolvereid.

Tortilla er enkelt for barn å bruke, og barna kan fylle den med det de liker. Kan barnet ditt bruke stekeovn eller stekeplate, er både fiskekaker og fiskepinner fine å pakke inn i en tortilla.

-Sammen med grønnsaker, som revet gulrot og agurk i staver, blir dette et fullverdig måltid, sier Kolvereid.

Lær barna trygg bruk av utstyr

-Jo flere redskaper og utstyr på kjøkkenet barnet kan bruke, jo flere oppskrifter er det å velge i. Barn lærer fort, så du har ennå tid før ferien med opplæring om barnet ikke er trygg på stekeovn, kokeplate og blender, sier Kolvereid.

Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Pitapizza og omelett er to andre lunsjretter, der toppingen enkelt kan varieres. Oppskriftene lages på under 20 minutter. Instruksjoner i oppskriftsstegene minner barna på å skru av stekeovn og -plate, slik at det skal være trygt å la barna holde på alene.

Kjølende is og smoothie

Is hører med i sommerferien. Lager barna isen selv med det du setter i kjøleskapet, kan du få i de godt med frukt og bær. Yoghurtis med bær eller banan-ispinne er næringsrik is barna kan lage på egen hånd, uten blender. Vannmelon på pinne er en forfriskende og leken dessert, her kan du skjære opp melonen i skiver før du drar på jobb, og så fikser barna resten.

Kan barnet bruke blender, er det flere muligheter. Enkel bringebæris går kjapt å lage i blender, og er en fin lavterskel introduksjon til hjemmelaget is – med kun tre ingredienser. Smoothie og smoothiebowl et supert mellommåltid på en varm sommerdag.

-Å kunne lage mat er viktig for livsmestring, og ikke minst for livsglede. Og kanskje er du så heldig å komme hjem fra jobb til ferdig middag eller en frisk is før du selv går i ferie, avslutter Kolvereid.

Oppskrifter

https://www.matstart.no/artikler/t/til-de-voksne/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/tortillawrap/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fiskekakewrap/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/hummus-med-gronnsaksstaver/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fliptoast/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/pitapizza/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/omelett/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/banan-ispinner/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/yoghurtis-med-bar/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/vannmelon-pa-pinne/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/enkel-bringebaris/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/blabarsmoothie/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/smoothiebowl/

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *