Fedme er en sykdom, ikke et symptom på svak karakter. Foto: Colourbox.

Må overvektige bare ta seg sammen?

12. november, 2023

10:59

Ingen kommentar

Vi er ofte raskt ute med å dømme andre basert på vekt. Hva om jeg forteller deg at vekt ikke nødvendigvis er en indikasjon på viljestyrke?

Tekst: Ole Martin Nitteberg, student, klinisk ernæring

Fedme er en kompleks tilstand som påvirkes av en rekke livsstilsfaktorer, men også genetiske og miljømessige faktorer. Definisjonen av fedme er at man har en KMI over 30 kg/m2, men fedme er så utrolig mye mer komplekst enn det tallet.

Det er mange faktorer bidrar til vektøkning og opprettholdelse av fedme, ikke bare kosthold og fysisk aktivitet. Genetikk, metabolisme, hormonelle endringer, medisinske tilstander og psykologiske faktorer spiller alle en rolle i denne komplekse sykdommen.

Det er derfor viktig å forstå at vekt ikke bare reflekterer svak karakter eller er et personlig ansvar.

Overvektige blir ofte møtt med fordommer. Illustrasjon: Colourbox.

Fedme handler om mer enn manglende viljestyrke

Viljestyrke dreier seg om å opprettholde selvkontroll og ta aktive valg for å oppnå langsiktige mål. Det innebærer å motstå fristelser, overvinne dårlige vaner og opprettholde fokus og motivasjon i møtet med utfordringer. Dette høres jo ut som akkurat det vi trenger for å gå ned i vekt? Hvorfor er det ikke nok?

Sultfølelsen styres av hormoner

Før handlet det om liv og død når vi spiste. Vi måtte spise mest mulig energi for å overleve. Vi har derfor utviklet sterke biologiske signaler som gjør oss sultne. Et av disse signalene kommer fra hormonet leptin. Leptin blir skilt ut fra fettvevet vårt og gir oss følelsen av å være mette. Når vi har lite fettvev får vi også mindre leptin, og dermed blir vi sultne.

Både responsen på og produksjonen av leptin varierer fra menneske til menneske. Noen svært få mennesker er født med en genetisk tilstand som gjør at de ikke produserer noe leptin i det hele tatt. Disse menneskene får ikke det mettende signalet, og resultatet er at de allerede før de er ett år har en svært høy vekt.

Ved åtte års alder ser man at disse barna har over dobbelt så høy vekt som den tyngste prosenten i sin aldersgruppe. Foreldre rapporterer om slåsskamper rundt matbordet og at det er nødvendig med hengelås på kjøleskapet. Dette er et ekstremt eksempel, men det illustrerer hvor sterke disse signalene kan være.

Når vi vet dette, forstår vi at det ikke bare er å bruke viljestyrken til å overstyre instinktet.

Kroppen tilpasser seg fedmetilstanden

For de som allerede har utviklet fedme, kan vektreduksjon være en ekstremt utfordrende prosess. Kroppen tilpasser seg og prøver å opprettholde vekten som den er vant til gjennom en rekke fysiologiske mekanismer. De kan være redusert forbrenning, økt appetitt og hormonelle endringer. Da er det vanskelig å oppnå og opprettholde vekttap over tid.

I tillegg kan tidligere helsemessige utfordringer eller medisiner som brukes for å behandle andre tilstander påvirke vekten.

Tarmfloraen spiller en rolle

Tarmfloraen er samfunnet av mikroorganismer som lever i tarmen vår. Det er til sammen flere hundre trillioner bakterier, virus, sopp og mer som danner et økosystem. Dette økosystemet kan påvirkes av en rekke faktorer, fra diett og fysisk aktivitet til genetikk og om vi ble født med keisersnitt eller ikke.

I senere tid har vi sett at uheldige sammensetninger av mikroorganismer, kalt dysbioser, er koblet til en rekke sykdommer, inkludert overvekt og fedme. I barn helt ned i ettårs-alder er dysbioser assosiert med overvekt og fedme. Mekanismene bak dette er mange, blant annet vil en dysbiose påvirke reguleringen vår av sulthormoner, som leptin, blodsukkernivåene våre og til og med matpreferansene våre.

Tarmfloraen er enda en faktor i overvekt- og fedme-bildet som verken er resultat av viljestyrken eller selvkontrollen vår, og som viser at overvekt er en sykdom.

Stigma påvirker psyken

Dessverre er det i vårt samfunn et utbredt vektstigma som fører til at mennesker med fedme blir stigmatisert og diskriminert.

De blir ofte møtt med fordommer og antagelser om deres livsstil og karakter, når de i stedet burde bli sett som hele individer med unike erfaringer.

Vektstigma kan føre til psykiske problemer som depresjon, lav selvfølelse og spiseforstyrrelser, og det kan gjøre det enda vanskeligere for mennesker å oppnå sunne mål for helsen sin.

Vi må støtte hverandre

Det er på tide at vi beveger oss bort fra å dømme og stigmatisere mennesker basert på kroppsvekt. Vi trenger å utvikle en kultur av empati og respekt, hvor vi ser forbi overfladiske vurderinger og forstår fedmens komplekse natur.

Det handler om å støtte og oppmuntre til sunne livsstilsvalg uten å dømme, og å skape et miljø hvor alle kan føle seg trygge og respektert uavhengig av sin vekt eller størrelse. Fedme er en sykdom, ikke et symptom på svak karakter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.