Illustrasjon fra Senter for hav og Arktis. Illustratør: Børge Bredenbekk / byHands

Marine næringsparker kan motvirke klima- og naturkrisen

27. mai, 2022

09:40

Ingen kommentar

Ny rapport viser at marine næringsparker kan bidra til mindre konflikt i havområdene, økt verdiskapning samt motvirke klima- og naturkrisen.

Mandag 30. mai overleverer Senter for hav og Arktis rapport om marine næringsparker til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Rapporten legger fram en rekke anbefalinger til hvordan marine næringsparker kan gjennomføres via utvikling av lovverk og reguleringer, økt finansiering og nye teknologiske løsninger. Blant de viktigste anbefalingene er at områdene må forvaltes slik at det kan bidra til å løse klima- og naturkrisen.

Studien peker på hvordan marine næringsparker vil kunne utnytte infrastruktur mer effektivt, og redusere kostnader til både drift, overvåkning og beredskap. Store muligheter for datadeling og digitalisering vil også kunne redusere kostnader og samtidig gi bedre beslutningsgrunnlag enn i dag for både næring og forvaltning. Samlet gir dette muligheter for nye arbeidsplasser og inntekter.

Norge særlig ansvar

– Havet gir oss eksportinntekter, mat på bordet, arbeidsplasser og lys i husene langs kysten. Regjeringen har store ambisjoner for utvikling av nye og eksisterende havnæringer. Sameksistens er viktig, og de som allerede bruker havet skal være trygge på at de ikke skal fortrenges. Vi må ta hensyn og jobbe sammen for å finne gode løsninger. Og i bunnen trenger vi kunnskap. Denne rapporten er et viktig bidrag på veien, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

– Norge har en av verdens lengste kystlinjer og det er viktig at vi tenker kreativt når det kommer til bærekraftig utvikling og sameksistens. Etableres marine næringsparker på riktig måte kan de gi synergier for både små og store virksomheter. Marine næringsparker kan bli et konkurransefortrinn for havnasjonen Norge, sier senterets direktør Jan-Gunnar Winther.

Rapporten har blitt laget av Nofima på oppdrag fra Senter for hav og Arktis, og har blitt utarbeidet i samarbeid med Equinor, Aker Offshore Wind, Norges Rederiforbund, WWF Verdens Naturfond, Troms Kraft, Nordmøre Fiskebåt, Sjømat Norge og REV Ocean.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.