Nøtterø Bakeri og Konditori har eksistert i 123 år, og i løpet av disse årene har de laget 32 millioner brød! Det tilsvarer cirka 700 millioner brødskiver.
Siden 1898 har Nøtterøybedriften bidratt til frokoster, lunsjer, nistepakker, kveldsmat og annet til befolkningen på Nøtterøy, øyene, Tønsberg og omegn.
–Det er hyggelig å tenke på, sier Christoffer Næss, daglig leder i Nøtterø Bakeri og Konditori.
Brøddag hver dag
Hver dag er en brøddag for Nøtterø Bakeri og Konditori, men de gjør litt ekstra stas på brød når det er Verdens brøddag 16. oktober.
–Med tanke på den store dagen lørdag og vårt navn kommer vi denne dagen til å ha Nøtterø-brød på tilbud. Det er et steinovnsbakt brød med nydelig smak og skorpe, sier Henrik Næss, daglig leder i Nøtterø Bakeri og Konditori Engros.
Han forteller at bestselgerne deres er brødene Kysten, Hortensbrød og Havrespelt.
–Det kan hende vi kjører noen annonser på Facebook i anledning dagen, og markerer det i utsalgene våre med plakater, sier Henrik Næss.
–Verdens brøddag har vært i mange år, men det ser ikke ut til at folk flest legger merke til det. De legger mer merke til kanelbollens dag.
To fettere
Nøtterø Bakeri og Konditori har eksistert siden 1898, og det var Olaf Bjønnes som etablerte et bakeri på Borgheim Utsalget eksisterer den dag i dag. Familien Næss overtok i 1965, og fetterne Henrik og Christoffer er i dag tredje generasjons ledere i bedriften. Utsalg nummer to ble åpnet i 1989. På det meste hadde de 16 utsalg i området. I dag er det utsalg på Borgheim, Skallestad, Teie, Torvet, Sem, Storgata i Horten, Halvorsen i Sandefjord og på sommeren er det utsalg på Ormelet.
Uberørt av pandemien
Omsetningen de siste årene viser at brød er noe folket kjøper og spiser – uansett verdensomspennende pandemier. Driftsresultatene Nøtterø Bakeri og Konditori for 2018 var 29 millioner kroner, i 2019 29,14 millioner og i 2020 31,8 millioner kroner. For Nøtterø Bakeri og Konditori Engros, eller produksjonsfirmaet, var omsetningen i 2018 40,5 millioner, i 2019 39,85 og i 2020 39,74 millioner kroner.
–En del av omsetningen blir nullet ut i og med at utsalgsdelen av firmaet kjøper varer fra produksjonsdelen, så vi kan dessverre ikke legge sammen tallene, ler Christoffer Næss, som er daglig leder ved hovedkontoret.
I de to separate firmaene er det til sammen 146 ansatte.
Fem brød fra hver sin verdensdel
– Brød er matretten som forener folk fra hele verden. Uansett hvilken religion man har, kultur man har røttene sine i, eller hvilket land man er født i: Brød er matretten alle kan samles rundt, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Oppskrifter fra hele verden
Nordmenn spiser vanligvis grovbrød med pålegg. Fra før har vi lange tradisjoner med franske bagetter, italienske focaccia, danske rugbrød og svenske knekkebrød.
– La oss utvide repertoaret med eritreisk injera, australsk damperbread, japansk melkeloff, amerikansk cornbread og litauisk surdeigsbrød, utfordrer Nordbø.
Injera fra Afrika
Ingredienser
Dag 1:
500 g fullkornshvetemel
250 g hvetemel
500 g byggmel
1 liter lunkent vann
200 g surdeig
Dag 2:
1 ts salt
Vann til passe tykkelse
Slik gjør du: Dag 1: Bland alt melet, og fordel det utover en langpanne. Sett den midt i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter. Kjøl ned melblandingen etterpå til romtemperatur i ca. en time. Bland melet med lunkent vann og surdeig til en tykk røre. Dekk til og la røra stå på benken til neste dag. Dag 2: Nå vil du se at røra har fått noe «bobler». Tilsett salt og vann til en ganske tykk røre, omtrent som en tykk vaffelrøre. La røra hvile i en time. Stek injera-brødene i tørr og varm jernpanne. Stek ett brød om gangen, til det er gyllenbrunt under og røra på toppen begynner å bli fast og danne små «stekehull» på overflaten. Injera skal bare stekes på den ene siden. Løft ut av pannen og legg brødene i en stabel etter hvert som du steker dem.
Australsk damperbread
450 g hvetemel
80 g smør
4 ts bakepulver
½ ts salt
1 ts sukker
180 g melk
40 g vann
Slik gjør du: Blande smør og mel sammen ved å gni smøret inn i melet med fingertuppene, til massen minner om brødsmuler. Tilsett resten av ingrediensene og bland sammen. Ikke jobb med deigen for lenge, for å unngå at den blir seig og at brødet blir tørt. Form deigen til et rundt brød. Om du vil steke damperbread på bål: Pakk brødet i bakepapir og aluminiumsfolie og plasser det i varme glør i et bål. Stek brødet i cirka 30 minutter. Pass på underveis, så brødet ikke blir for svidd. Om du vil steke damperbread hjemme: Sett en støpejernsgryte med lokk inn i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen i 30 minutter slik at den blir god og varm. Ta den varme formen ut av stekeovnen. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft deigen forsiktig over i gryta. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 20 minutter på nederste rille. Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 – 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist. Damperbread spises nystekt med smør og honning.
Japansk shokupan
Jevning:
2 ½ dl helmelk
1 dl hvetemel
Deig:
550 g hvetemel
½ dl melkepulver
3 ss sukker
2 ts salt
2 ts tørrgjær
2 dl helmelk
75 g smør
Til pensling: 2 ss usaltet smør og 1 eggehvite
Slik gjør du: Start med å lage jevning: Ha melk og mel i en kjele. Varm opp under omrøring til røren tykner. Blandingen skal ikke koke. Trekk kjelen av platen og la jevningen avkjøles mens du finner frem resten av ingrediensene til shokupan. Bland sammen mel, melkepulver, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Tilsett melk, smeltet smør og jevningen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10-15 minutter til deigen er ferdig eltet. Legg til shokupan-deigen over i en bolle som er penslet med smør på innsidene, og pensle deigen med smør på toppen. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Ha deigen ut på lett melet bakebord, og form til to avlange brød. Plasser loffene i smurte brødformer (1,5 l). Dekk loffene med et klede og la de etterheve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Pensle dem med sammenvispet eggehvite. Stek melkeloffene nederst i ovnen ved 190 °C i 35 – 40 minutter.
Amerikansk cornbread
Deig:
50 g bacon i terninger
2 ferske jalapeño
180 g hvetemel
180 g maismel
40 g sukker
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
2 ½ dl helmelk
50 g smør
Topping: fersk jalapeño i skiver til pynt
Slik gjør du: Skyll jalapeño og skjær den i skiver. Rens for frø om du ikke liker det ekstra hot. Stek jalapeñoskivene sammen med baconterninger i en liten jernpanne (20 – 25 cm i diameter). Sikt sammen mel, bakepulver, sukker og salt, og ha det i en arbeidsbolle. Pisk sammen egg, melk og smeltet smør, og bland med stekt jalapeño og bacon og melet til en tykk røre. Ikke jobb med den for lenge. Det går fint selv om røren ser klumpete ut. La røren svelle i 15 minutter på kjøkkenbenken. Hell røren over i jernpannen eller bruk en annen liten ildfast form om pannen din ikke kan stå i stekeovnen. Stek maisbrødet midt i ovnen ved 180°C i 30-35 minutter. Toppen på maisbrødet skal være gyllenbrun. Server maisbrødet alene eller som tilbehør til chiligryter eller andre middagsretter.
Litauisk surdeigsbrød
Dag 1:
350 g sammalt mel
250 g 4-kornmel
12 dl vann
200 g surdeig
Dag 2:
900 g sammalt spelt
400 g siktet spelt
200 g vann
1 pk tørrgjær
2 ss rapsolje
2 ss salt
Slik gjør du: Dag 1: Hell kokende vann over melet og rør sammen. Avkjøl blandingen til 30 °C, gjerne i kjøleskap. Tilsett surdeig til melblandingen og rør sammen i en bakebolle. Dekk bakebollen og la den stå i romtemperatur i 12-18 timer.
Dag 2: Tilsett den sammalt spelten til blandingen og elt deigen ved lav hastighet i 3 minutter. La blandingen stå ved romtemperatur i 1-2 timer. Tilsett resten av ingrediensene. Elt blandingen i ca. 8 minutter. Ta deigen ut av eltebollen og la den hvile på benken i 30 minutter. Del opp deigen i 5 – 6 deigemner. Form til runde brød og sett dem på stekebrett med bakepapir. Dekk brødene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 1-1,5 time. Dryss over litt mel og lag et snitt i brødene med en skarp kniv eller et barberblad. Stek brødene nederst i ovnen ved 240 °C i 30 minutter.