Kjell Fagerheim har åpnet eget galleri på Farmandsstredet.

Med øye for detaljer

12. juni, 2022

07:26

Ingen kommentar

Har du hastet forbi det nye galleriet ved Clas Ohlson på Farmandsstredet uten å kikke innom? Vel, du bør beregne deg god tid når du gjør det.

Det er Kjell Fagerheim som er kunstneren og gallerieieren. Og har du tid, tar han deg gjerne på en runde og forteller om bildene sine på sortlandsk dialekt.

-Jeg ligger jo litt unna allfarveien her på senteret, sier Fagerheim, og legger til at han egentlig hadde tenkt seg et lokale i etasjen under der det er mer folk. Nå har han leid lokalet mellom Meny og Clas Ohlson for ett år.

Når BY er på besøk, er det en kar innom som spør hva et bilde koster, men nei – de er ikke til salgs. Ikke ennå. Bildene skal først en tur over dammen til et New York-galleri. Mer om det senere.

Sjarmerende by

Kjell Fagerheim har slett ikke levd av kunsten sin gjennom yrkeskarrieren. Han er utdannet klassisk gitarist og teknisk tegner, og har stort sett hatt inntekt fra gitarelever og drosjekjøring. Han eide egne biler i Oslo, der han har bodd mesteparten av livet. De siste 12 årene har han bodd på Sortland, og da faren hans døde, ville han flytte sørover igjen.

-Jeg var ferdig med Oslo. Jeg har alltid synes at Tønsberg er en sjarmerende by, så da ble det denne byen, nærmere bestemt Kaldnes, sier Kjell. Der har han leid seg en enebolig, og der kan han nå som førtidspensjonist utøve kunsten sin når han måtte ønske.

-Jeg har vel alltid tegnet. Det har vært min måte å stresse ned på, sier han.
-Kunsten tok mer og mer overhånd, og nå er det så oppslukende at jeg våkner av ideer om natta og bare må opp og male.

Detaljene

Teknikken er mye struktur med palettkniv, og fargene er sterke. Akryl og tusj er materialene han bruker – på lerret eller plater.

Det er ikke noe oppsiktsvekkende ved det – det er først når du kommer tett innpå bildene at du begynner å legge merke til ting. Små detaljer formet inn i en større helhet som gjør at du blir stående lenge og se på bildene.

-Det er mange som kommer igjen og igjen for å se mer, for de fikk ikke med seg alt forrige gang, smiler kunstneren.

Mellom bildene henger det et sitat eller kloke ord, og Kjell sier at det er mange som smiler når de går derfra.

Dette bildet skapte Kjell Fagerheim etter terroraksjonen i New York.

Nyhetsbildet

Det er ofte ting som skjer i verden som gir ham inspirasjon til maleriene. En dag så han på tv at tårnene falt i New York. Da skapte han bildet 9/11, og det var dette bildet som på et vis nådde galleriet Agora i New York. De inviterte ham til å stille ut der, men så kom Covid, og det hele rant ut i uvissheten.

-De tok kontakt med meg igjen i fjor, og gjentok invitasjonen, så det blir utstilling, sier Fagerheim.

Han har også vist sin støtte til Ukraina med et maleri, og forteller sin historie om feilbehandling og bivirkninger fra sitt eget liv. En kamerat fortalte om angsten sin, hvordan den føles, og det resulterte i bildet angst. Flere titalls bilder og tegninger henger i galleriet, og hvert eneste bilde har sin historie fortalt med store linjer, og utrolig mange ørsmå detaljer.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *