Mona Bech er student og savner lesesalen med sene åpningstider.

Mer enn bare boller på Bydelshuset

Tekst og foto: Yngve Skomsvoll

Mens biblioteket holder stengt fram til midten av desember, har Bydelshuset overtatt både avisene og mange av stamgjestene.

– Jeg har fått så mange datoer at foreløpig tar jeg det med en klype salt, sier Kjersti With.

Hun driver Bydelshuset og kafeen på biblioteket samt With Brød og Kaffe i Storgaten. With mener at Bydelshuset fyller en viktig rolle – ikke minst nå som biblioteket er stengt.

– Det handler om mer enn å selge kaffe og boller. Jeg føler at vi er en viktig møteplass. Også med tanke på ensomhet og psykisk helse. Stamkafeer fyller jo en rolle. At folk har en destinasjon og et sted å gå der man er på hils. Og hvor det er noen som vet hva du pleier å spise eller drikke, mener With.

Gjenåpner i uke 50

Da Hovedbiblioteket i Tønsberg stengte 12. august på grunn av utskifting av gulv, var planen at bygget skulle være stengt i omkring to måneder. Gjenåpning var planlagt i midten av oktober. Siden ble datoen flyttet til midten av november.

Og nå blir det altså ytterligere forsinkelser.

– Jeg fryktet at vi ikke kunne åpne før over nyttår, men nå har jeg fått avklart at vi åpner i løpet av uke 50. Så vi får i det minste åpnet før jul, sier bibliotekssjef Birgithe Schumann-Olsen.

Forsinkede leveranser og skjevheter i gulvet har skapt utfordringer og ført til forsinkelsene.

– Det er kjedelig, men slike overraskelser kan dukke opp når man pusser opp et gammelt bygg, sier hun.

Bibliotekets filialer på Tjøme og Revetal har fått et publikumsoppsving.

– Særlig biblioteket på Revetal har fått besøk av en god del barnefamilier som ikke har vært der før. Vi har flyttet en del av barnearrangementene til filialene også, og så har vi satt litt ekstra folk på vakt der, forteller hun.

Populært med papiraviser

Papiravisene som blir bragt til Bydelshuset hver dag av en ansatt fra biblioteket, er blitt et populært tilbud på kafeen.

Kjersti With lanserte tidlig en idé om et pop-up-bibliotek på Bydelshuset, men det har ikke vært aktuelt, forklarer biblioteksjefen.

– Vi kan ha pop-up på festivaler og lignende, men å ha det i flere måneder, er krevende. Vi har flyttet en del av bøkene våre til filialene og til skolebibliotekene, sier Schumann-Olsen.

Da det først ble kjent at biblioteket skulle stenge i høst, tilbød Kjersti With at Bydelshuset kunne overta avisene.

– At vi fikk avisene, var magisk. Mange kommer innom og spør om det er her man kan lese aviser. Det er hyggelig å se hvor viktig papiravisa er for folk, sier With.

En hylle med bøker bidrar også til å skape en slags “biblioteksfølelse”.

– Bøkene er mine private, så dem er det bare å lese og bla i så mye man vil, sier hun.

Bydelshuset har også overtatt noen av bibliotekets arrangementer.

– Og mange spør om å få bruke printer. Jeg ante ikke hvor viktig den printer-funksjonen var, sier Kjersti.

Men nedstengningen får også konsekvenser for kafédriften.

– Det er ganske dramatisk at vi må stenge kaffebaren på biblioteket i flere måneder. Vi har utvidet åpningstidene for å kunne beholde ansatte. Mange har spurt om vi får en eller annen form for kompensasjon, og nå får vi det, forteller hun.

Avdelingsleder Maria Høgås har fått flere kunder på Bydelshuset i høst.

Avdelingsleder Maria Høgås understreker at det ikke er noen ideell situasjon.

– For avdelingen på biblioteket og for byen er det jo ikke så heldig. Men flere har oppdaget Bydelshuset i høst, sier Maria.

Savner utvidet åpningstid

En av dem som savner biblioteket, er Stine Tveiten.

– Jeg pleier å ta med barna på biblioteket før ordinær åpningstid i helgene når det er meråpent. Så vi gleder oss veldig til det åpner igjen. Men det er fint her også. Og det er koselig at bakeriet ligger her, for det lukter så godt.

– Litt dumt er det at de ikke tok oppussingsarbeidet i sommer, mener Mona Bech. Hun tar en master i norsk på Bakkenteigen med mye selvstudium.

– Det er fint med lesesalen her på Bydelshuset, men den stenger klokka 16. På biblioteket kan man sitte og jobbe til klokka 23, sier hun.

Ideen om et Bydelshus har Kjersti With med seg fra oppveksten på Bakklandet i Trondheim.

– På Bakke Bydelshus hadde jeg alt fra konfirmasjon til 17. mai-feiringer. Tanken er at det skal være et flerbrukshus for alle fra åtte til åtti. Ideelt sett burde det vært kommunalt. Jeg skulle ønske at jeg kunne latt folk låne lokaler gratis, men det kan jeg ikke, sier hun.

With opprettholder det utvidede tilbudet til hovedbiblioteket åpner igjen – enten det blir i uke 50 eller senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.