Fremtind avdekker stadig flere svindelforsøk. I dette tidligere svindeltilfellet brukte kunden et kjøpstilbud fra HiFi Klubben som kvittering for kjøp av et dyrt musikkanlegg. Foto: Fremtind.

Mer enn dobling av svindeltilfeller

3. oktober, 2023

10:53

Ingen kommentar

Svindeltallene har mer enn doblet seg etter målrettet jobbing med å avdekke svindel. – Det forteller oss at mørketallene trolig er enda større enn vi trodde.

Hvert år avdekkes forsikringssvindel for enorme summer. Så langt i år har Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, avdekket 300 saker med forsikringssvindel. Det er over dobbelt så mye sammenlignet med samme periode i fjor, da det ble avdekket 115 svindelforsøk.

– Vi var forberedt på en økning da vi satte på enda flere dedikerte ressurser, men at antallet skulle øke så raskt, er både oppsiktsvekkende og skremmende. Det forteller oss at mørketallene trolig er enda større enn vi forventet, sier Lisa Cathrin Olsen, som jobber med forsikringssvindel i Fremtind.

Enda flere som utreder skadesaker og bedre digitale verktøy, er blant virkemidlene som Fremtind har tatt i bruk for å avdekke mer svindel. I tillegg politianmeldes de fleste svindelforsøk, også de minste summene.

Snittsum på svindel øker

Fremtind avdekker flest svindelsaker innenfor innbo-, reise- og motorforsikringer. Disse er oftest knyttet til falsk dokumentasjon, at kunder melder skader som faktisk ikke har skjedd eller at kunder overdriver skadekravet sitt.

I snitt ligger svindelsakene på skadeforsikring på 121 000 kroner i år. Det er økning på 15 prosent fra i fjor, der gjennomsnittet var 105 000 kroner.

Svindel mer sosialt akseptert blant de unge

Svindeltilfeller blant de unge øker, viser tallene fra Fremtind.

– Undersøkelser viser at forsikringssvindel er mer sosialt akseptert enn andre typer kriminalitet, særlig blant unge. Det er en urovekkende trend, sier Olsen.

Hun tror at stram økonomi også kan ha en sammenheng med økningen av svindel.

– Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere, og vi ser ofte at den yngste aldersgruppen begår forsikringsbedrageri knyttet til statusobjekter som kostbare mobiltelefoner, elektronikk og luksusvesker.

Risikerer fengsel

Mange tror at forsikringssvindel ikke er så farlig, men svindel for selv lave summer kan gi fengselsstraff.

– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre, avslutter Olsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.