Midlertidige forsinkelser i salgsprosessen skaper prispress

BILDET: I en kommentar til Eiendom Norges prisstatistikk, sier sjeføkonom i NBBL Christian Frengstad Bjerknes at han forventer at boligtilbudet normaliseres i løpet av våren. Foto: Nadia Frantsen.

De sesongjusterte boligprisene økte hele 0,7 prosent i februar, ifølge Eiendom Norges prisstatistikk. Boligprisene har dermed steget 6,3 prosent det siste året.

-Nye regler for salg av bolig fra nyttår skaper en midlertidig forsinkelse i boligtilbudet. I årets to første måneder har det blitt lagt ut 10 prosent færre boliger for salg enn gjennomsnittet foregående fem år. Samtidig er etterspørselen høy som følge av god utvikling i norsk økonomi og lav rente. Kombinasjonen resulterer dessverre i at boligprisene nok en gang skyter fart, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

– NBBL anser imidlertid dette som en midlertidig forsinkelse og at de nye reglene har liten påvirkning på boligforsyningen over tid. Takstbransjen har kapasitet til å håndtere de mer omfattende tilstandsvurderingene, men selgerne bruker nå lengre tid på utbedre og fremskaffe nødvendig dokumentasjon før salg. Kø-analogien er dermed treffende. Når én bremser blir det trekkspilleffekt/kø bakover, men når det løsner blir disse boligene til slutt lagt ut for salg. NBBL forventer at boligtilbudet normaliseres i løpet av våren, avslutter Frengstad Bjerknes

.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.