Fotograf Jonathan Eng

Mindre kjøtt, mer plantebasert: Her kommer De nordiske ernæringsanbefalingene 2023

20. juni, 2023

07:56

Ingen kommentar

I dag lanseres De nordiske ernæringsanbefalingene 2023. For første gang inneholder de vitenskapelige anbefalinger for både helse og miljø, og de foreskriver et mer plantebasert kosthold, mer fisk og mindre kjøtt på tallerkenen.

Den sjette utgaven av De nordiske ernæringsanbefalingene som publiseres i dag, er den største oppdateringen hittil i rapportens 40 år lange historie.  Den er i dag også det mest omfattende vitenskapelige grunnlaget globalt for hvordan vi skal spise bra, både for planeten og for helsen.

Anbefalingene bygger på den beste tilgjengelige vitenskapen om matforbruk, helse og miljø.

– Med rapporten får vi et vitenskapelig grunnlag som viser at en sunn kost oftest også er bærekraftig. Det kan oppnås mange og store synergier mellom helse og miljø i den nødvendige omstillingen av matforbruket vårt, sier Rune Blomhoff, prosjektleder for De nordiske ernæringsanbefalingene 2023 og professor ved Universitetet i Oslo.

Anbefaler hovedsakelig plantebasert kost

Rapporten De nordiske ernæringsanbefalingene 2023 undersøker helseeffektene av 36 næringsstoffer og 15 matgrupper.

Den foreskriver en hovedsakelig plantebasert kost med mye grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, potet og fullkorn.

Den anbefaler et stort inntak av fisk og nøtter, et moderat inntak av melkeprodukter med lav fettprosent, en begrenset mengde rødt og hvitt kjøtt og et minimalt inntak av prosessert kjøtt, alkohol og prosesserte næringsmidler med høyt innhold av fett, salt og sukker.

Nordisk pionerarbeid hilses velkommen globalt

Lanseringen av de nordiske ernæringsanbefalingene 20. juni er en begivenhet av internasjonal interesse.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for Verdens helseorganisasjon WHO, mener at den nye utgaven av De nordiske ernæringsanbefalingene viser ”en sterk lenke mellom friske mennesker og en frisk planet”.

– Jeg gratulerer Nordisk ministerråd med en imponerende rapport og den inkluderende prosessen med offentlige høringer. Den overordnede anbefalingen, å gå over til et plantebasert kosthold, er i tråd med aktuell vitenskapelig litteratur, sier Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Hjelper nordboerne med å spise sunt og miljøvennlig”

De nordiske ernæringsanbefalingene gis ut av Nordisk ministerråd og er resultatet av et unikt nordisk samarbeid. Rapporten gir landene et felles evidensbasert grunnlag når de utarbeider kostråd for innbyggerne.

– Rapporten vi tar imot i dag, vil hjelpe nordboerne med å spise sunt og miljøvennlig, ettersom den gir veiledning for de nasjonale kostrådene og dermed styrer menyene i skoler, sykehus og andre offentlige kjøkken i landene våre, sier Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk ministerråd, som utgir rapporten.

Rapporten har allerede skapt debatt

Rapporten De nordiske ernæringsanbefalingene er resultatet av fire års arbeid utført av flere hundre nordiske og internasjonale forskere.

Metodikken er i tråd med globale standarder, og i forkant av publiseringen har man hatt en transparent prosess der hvert kapittel har ligget ute på offentlig høring i åtte uker.

Rapporten har allerede før publiseringen blitt debattert flittig i flere nordiske land, blant annet fordi den ventes å anbefale redusert inntak av rødt kjøtt – i tråd med andre globale forskningsrapporter om miljø og klima.

Det er landene selv som til sjuende og sist velger hvordan de vil bruke anbefalingene når de skaper sine nasjonale kostråd.

Da kan de ta hensyn til nasjonale prioriteringer og lokale sammenhenger.

Fakta / De nordiske ernæringsanbefalingene 2023, NNR2023

  • For ni næringsstoffer er det anbefalte inntaket eller referanseverdien endret vesentlig sammenlignet med den forrige utgaven: vitamin E, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, tiamin, kalsium, sink og selen.
  • Belgfrukter: Større inntak anbefales, framfor alt av miljøhensyn.
  • Alkohol: Ettersom det ikke kan settes noen sikker grense for alkoholinntak, er anbefalingen i NNR2023 at alle bør unngå å drikke alkohol. Ved forbruk av alkohol bør inntaket være lavt. Denne anbefalingen gjelder også for ammende kvinner. En mer restriktiv anbefaling (totalt avhold) gjelder for barn, ungdom og gravide kvinner.
  • Korn: Økt inntak av fullkorn støttes av både innvirkning på helsen og miljøpåvirkning. Det anbefales at man spiser minst 90 gram fullkorn per dag.
  • Grønnsaker, frukt og bær:  Det anbefales totalt 500–800 gram eller mer per dag av ulike grønnsaker, frukt og bær.
  • Fisk: Økt inntak av fisk fra bærekraftig beskattede bestander støttes av både innvirkning på helsen og miljøpåvirkning. Det anbefales å innta 300–450 gram per uke, hvorav minst 200 gram fet fisk.
  • Rødt kjøtt: Av helsehensyn anbefales det at inntaket av rødt kjøtt ikke overskrider 350 gram per uke. Mengden prosessert rødt kjøtt bør være så lav som mulig. Av miljøgrunner bør inntaket av rødt kjøtt være betraktelig lavere enn 350 gram.
  •  De nordiske ernæringsanbefalingene utgjør det vitenskapelige grunnlaget for nasjonale ernæringsanbefalinger og matbaserte kostråd i de nordiske og baltiske landene.
  • Det internasjonale samarbeidet mellom landene har resultert i fem tidligere utgaver av NNR, den første ble publisert i 1980.
  • Den forrige versjonen, fra 2012, er lastet ned drøyt 300 000 ganger av beslutningstakere, forskere og studenter over hele verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.