Hvis du sjekker kartet på el-sparkesykkel er det stor forskjell om du er en del av trafikken eller ikke. Foto: Frende Forsikring.

Mobilboten på el-sparkesykkel svir skikkelig

9. mai, 2023

08:08

Ingen kommentar

Visste du at du får 9.700 kroner i bot hvis du fikler med mobilen på el-sparkesykkel i trafikken? – Boten er akkurat like høy som for bil.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Årsaken er at el-sparkesykkel regnes som motorvogn.

– Siden det ikke kreves førerkort for å kjøre el-sparkesykkel får du ikke prikker som straff i tillegg til boten, slik du ville fått bak rattet, sier Ytre-Hauge.

Gjør du dette, får du bot

Det er politikerne som vedtar og bestemmer hvor høye bøtene som politiet må forholde seg til skal være. Men hvordan fungerer det i praksis med el-sparkesykkel?

– Hvis du for eksempel står i ro på rødt lys og sjekker mobilen kan du bli stoppet av politiet og få bot. Grunnen er at du er en del av trafikken og da gjelder reglene som bilistene må forholde seg til, sier Ytre-Hauge.

Situasjonen er annerledes hvis du kjører på fortau.

– Hvis du står i ro med el-sparkesykkelen din på et fortau eller noe slikt er du ikke en del av trafikken. Da unngår du bot, sier han.

Hold oppmerksomheten på veien

Fagsjefen i Frende har sett flere bruke mobilen i trafikkbildet.

– Vi ser at en del fikler med mobilen på el-sparkesykkel. Det må vi få en slutt på. Du har forsvinnende lite beskyttelse hvis du faller og du kan skade deg skikkelig. Det blir fort farlig hvis du mister oppmerksomheten på veien, sier Roger Ytre-Hauge.

Nå er el-sparkesyklene tilbake for fullt

Med finere vær og lengre kvelder blir det også stadig flere myke trafikanter ute på veiene, spesielt folk på el-sparkesykkeleller vanlig sykkel. Det må du være oppmerksom på, uansett hva slags motorvogn du er fører av.

– Sjekk blindsonen skikkelig når du kjører bil. Vis hensyn og ikke bli irritert over at det nå blir flere myke trafikanter på veien sammen med deg og bilen din, sier Ytre-Hauge.

Fra januar i år ble det lovpålagt å ha forsikring til el-sparkesykler her i til lands. I takt med vårens anmarsj har salget gått i taket.

– De to første ukene i april kjøpte 70 prosentflere forsikringer for el-sparkesykkel enn i hele mars, sier Ytre-Hauge.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.