MASSØR: Alexandros Katzilierakis er utdannet massør og muskelterapeut og jobber ved St Olavs Helseklinikk.

Moms på toppen av korona

Regjeringens innføring av merverdiavgift på komplementær behandling fører til at flere og flere behandlere legger ned. Alexandros Katzilierakis forstår ikke hva myndighetene driver med.

ELISE SUNDET tekst og foto

Alexandros Katzilierakis har jobbet som massør og muskelterapeut i en årrekke, og har praksis i Tønsberg og Larvik, pluss at han utfører bedriftsmassasje.

–Jeg sitter ikke igjen med høy timelønn fra før, men nå er det enda mindre, sier han om regjeringens innføring av merverdiavgift på komplementær behandling.

Toppen av kransekaka
–Det var ille nok da vi måtte stenge klinikken i to måneder, og jeg fikk kompensasjon på 4.000 kroner fra staten. Så kom momsen – det var toppen av kransekaka. Den komplementære behandlingsbransjen blir stemoderlig behandlet, men vi fyller faktisk et stort tomrom i det helhetlige helseapparatet i Norge, sier Alexandros.
– Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger i det ordinære helseapparatet, og mange terapeuter tilbyr støttende behandling til konvensjonell medisin, slik at man føler seg bedre. Vi er opptatt av å finne årsaken til lidelsen eller sykdommen, ikke bare behandle symptomene.

WHOs strategi
Verdens Helseorganisasjon har en strategi kalt «WHO Traditional Medicine Strategy 2014-2023». Her ønsker man økt bevissthet og anerkjennelse av tradisjonell og komplementær medisin, og viser til at 100 millioner europeere jevnlig bruker komplementær behandling både som førstevalg og som gjentakende behandling. I store deler av verden er tradisjonell medisin lettest og noen ganger eneste tilgjengelige behandling. I land som for eksempel Kina er skolemedisin svært tilgjengelig, men tradisjonell kinesisk medisin er foretrukket av en stor del av befolkningen.

I Norge har Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon kjempet en lang kamp for å få til en godkjenningsordning for naturterapeuter.

– Regjeringens manglende vilje og evne til å sørge for en regulering av bransjen som ivaretar både pasienten, pasientsikkerheten og terapeutyrket, er tydelig. Dette har vi fått bekreftet gjennom bastante og ubegrunnede uttalelser fra ansvarlige helsepolitikere i forbindelse med blant annet moms-saken. Eksemplene er mange: fra stortingsdebatter, i media og på sosiale medier, sier generalsekretær Lidia Ivanova Myhre i NNH.

Bygger ned bransjen
– For meg tyder utspillet med merverdiavgift på komplementær behandling et ønske om å bygge ned bransjen, og den som taper på det, er pasientene, sier Alexandros Katzilierakis, og legger til:
– Regjeringen skjønner ikke virkningen av det de gjør. Det ender med at pasienter som får hjelp av komplementær behandling må ta opp plass i den ordinære helsekøen og alle må vente lengre.

TOM BENK: Behandlingsbenken har vært tom under nedstengningen, og Alexandros frykter innføringen av mva på behandlingen gjør at den blir mindre i bruk.

– Jeg har mine faste klienter, og mange kommer jevnlig. Rundt 10 pasienter har sagt at det har blitt for dyrt for dem, og de har sluttet. sier han.
– I stedet tyr de til smertestillende midler eller dårligere behandlingstilbud med lengre ventetid. Jeg frykter at de som er dårligst stilt økonomisk nå blir henvist til det offentlige helseapparatet med tilhørende ventetid. Når det er deres tur, vil symptomene behandles, men ikke årsaken, og dermed havner de snart i køen igjen. Vi massører behandler årsaken til smertene, ikke symptomene.

Ingen «happy ending»
–Søker du opp massasje på google, kommer mitt navn opp sammen med thaimassasje og det vi forbinder med «happy ending», sier Alexandros.
–Det er ingen vilje til å virkelig undersøke bransjen for å skille klinten fra hveten. Jeg er medlem i massasjeforbundet, og det blir man kun dersom man har utdannelse. Seriøse behandlere med kunnskap og erfaring havner i samme bås som de som bruker massasje som skalkeskjul for prostitusjon. De bruker dessuten kun kontanter, og ikke kortbetaling slik at de slipper unna både skatt og moms.

Hardt arbeid
Hadde enda momsen virket begge veier, men innkjøp og utgifter Alexandros har, er stort sett uten merverdiavgift.

–Det eneste jeg kan trekke fra momsen på, er akupunkturnåler og telefonregningen.

Massøren sier han kjenner til kolleger som ikke har gått opp i pris, men tatt momsen på sin egen regning. Det går ikke i lengden, mener han. Selv har han lagt på prisen, men tror kanskje han må justere ned litt.

–Om jeg skulle ha beholdt den gamle prisen og tatt momsen på min regning, ville jeg hatt en timepris på 150 kroner i timen. Jeg har utgifter til lokaler og drivstoff, og noe materiell, skatt og nå moms, så jeg sitter ikke igjen med mye, sier Alexandros.
–Og massasje er hardt arbeid.

red@byavisatonsberg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.