- Energieffektivisering er, som Det internasjonale energibyrået påpeker, et billigere og mindre konfliktfylt alternativ enn vindkraft. Det virker som NHO heller foretrekker løsninger som gagner kun visse industrier, fremfor helhetlige løsninger som gagner hele samfunnet, sier John Fiskvik i Motvind Norge.

Motvind Norge tar oppgjør med LO og NHOs vindkraftpress: Krever ny energieffektiv politikk

7. januar, 2024

13:35

Ingen kommentar

NHO og LO uttaler at det haster med å bygge ut mye vindkraft på land, og gjentar Åslaug Hagas påstand om at Norge om ikke lenge vil få et kraftunderskudd. Styreleder i Motvind Norge, John Fiskvik, er kritisk til at NHO og LO forsøker å skape unødig frykt uten å ha dekning for uttalelsene sine.

– Påstander om strømmangel mangler faktisk grunnlag. Ifølge NVEs langsiktige kraftmarkedsanalyse vil Norge ha tilstrekkelig kraft fram til 2030, og et betydelig overskudd etter det. Vi ser at problemet ikke er mangel på energi, men heller risikoen for ustabil kraft fra nettopp vind og sol, kombinert med lite fleksibelt forbruk, sier John Fiskvik.

– Motvind Norge er tydelig på at energieffektivisering er et viktig alternativ fremover. Hvorfor tror du ikke NHO fokuserer på dette?

– Ulempen med å satse på enøk i NHOs øyne er at behovet for vindkraft da blir mindre, og det uroer nok medlemmene i NHO-foreningen «Fornybar Norge» som er på profittjakt i norsk natur. Energieffektivisering er, som Det internasjonale energibyrået påpeker, et billigere og mindre konfliktfylt alternativ enn vindkraft. Det kan spare oss for store mengder energi og skape tusenvis av arbeidsplasser. Det virker som NHO heller foretrekker løsninger som gagner kun visse industrier, fremfor helhetlige løsninger som gagner hele samfunnet, sier Fiskvik.

– Kan du komme med konkrete tall og eksempler?

– Det er mulig å spare over 40 TWh innen 2040 bare ved å gjøre norske bygninger mer energieffektive. Det tilsvarer nesten tre ganger all vindkraft som er bygd til nå, eller strømforbruket til to millioner husstander. En storsatsing på enøk vil i tillegg kunne gi tusenvis av nye, lokale arbeidsplasser innen bygg, VVS, el-installasjon og rådgiving. Til sammenlikning har vindkraftindustrien bidratt med noen få hundre arbeidsplasser, forklarer John Fiskvik i Motvind Norge.

– Hva er Motvind Norges syn på strømkablene til utlandet?

– Vi anerkjenner at disse kablene kan være viktige. Problemet ligger i de siste kablene til Tyskland og England. De har mer enn doblet vår utvekslingskapasitet og ført til dramatisk høyere strømpriser i Norge. Vi mener det er rom for å reforhandle disse avtalene for å bedre kontrollere kraftflyten og sikre mer stabile priser, sier Fiskvik.

– Det kommer nærmest daglig rapporter om rekordstor strømeksport ut av Norge og høye kraftpriser her hjemme. Kommentar?

– Ja, den høye eksporten og kraftprisene er direkte knyttet til de nye kablene. Dette har tillatt strømprodusenter i Sør-Norge å holde tilbake produksjon for å holde prisene høye, til skade for forbrukere og næringsliv. Det er en situasjon som krever rask politisk inngripen. Det handler om politisk vilje – intet annet.

– Motvind Norge mener rett og slett at det trengs en ny energipolitikk her til lands?

– Absolutt. Vår tilnærming er basert på effektiv utnyttelse av den energien vi allerede produserer. Vi advarer sterkt mot at energipolitikken baseres på estimater som overdriver fremtidig kraftbehov. Vi ser stort potensial i energieffektivisering og strengere prioritering av bruken. Vindkraft forbruker verdifulle naturressurser og er konfliktskapende. Vi tror på en energipolitikk som tar naturens premisser på alvor og støtter en bærekraftig utvikling. Vi krever at myndighetene må se på bidragene fra alle energikilder og innse at vårt fremtidige kraftbehov kan dekkes uten mer vindkraft. Dette viser vi tydelig i rapporten «Energipolitikk på naturens premisser», avslutter John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.