Nå begynner tilsynskampanjen med utleieboliger

2. september, 2023

09:05

Ingen kommentar

Fra mandag 4. til fredag 15. september er kommuner fra Vardø i nord til Kristiansand i sør med på Direktoratet for byggkvalitets kampanje. Målet er at kommunene selv skal få bedre oversikt over utleieobjekter som ikke holder mål.

– Denne høsten har mange slitt med å finne seg et krypinn, særlig studenter i pressområder. Men det betyr ikke at du skal ta til takke med hva som helst, sier direktør i Direktoratet for byggkvalitet, Per-Arne Horne.

Han oppfordrer alle til å melde fra til kommunen, hvis de har sett eller blitt tilbudt en bolig som helt klart ikke tilfredsstiller kravene til rømningsveier eller inneklima. Eller hvis de tror at leieboligen ikke er lovlig oppført. Kommunen kan da gjennomføre et tilsyn.

Kan bety besøk

Kommunen oppsøker ikke eiere av hybler eller andre utleieboliger vilkårlig. Et tilsyn kommer bare etter et eventuelt varsel. Da kan kommunen aller først opprette dialog med eieren og be om mer dokumentasjon om eiendommen. Hvis noe ikke ser ut til å stemme, kan det ende med et besøk fra kommunen.

– Kommunen kommer aldri uanmeldt, og vil varsle om et besøk god tid i forveien. Dette handler ikke så mye om å finne feil. Vel så viktig, er tanken å veilede og hjelpe eieren med å finne fram til lovlige og gode løsninger for utleie, mener Horne.

Hva er egentlig lovlig?

Tall fra en undersøkelse Asplan Viak har gjennomført for Husbanken, viser at det på landsbasis, i tettbygde strøk, er mer enn 14 000 privateide boliger som står tomme og kan benyttes til utleie.

– Med tilsynskampanjen vår vil vi, sammen med kommunene, sette fokus på at alle skal bo trygt og godt. Samtidig vet vi at det mange steder er mangel på utleieboliger. Med så mange potensielle utleieobjekter som ennå ikke er tatt i bruk, må vi hjelpe huseiere som har lyst til å leie ut, sier Horne.

I samarbeid med Kommunal- og distriksdepartementet og Husleietvistutvalget har Direktoratet for byggkvalitet utviklet nettsiden boligdugnaden.no. Her kan boligeiere finne informasjon om hva som skal til for å bli utleier på privatmarkedet, enten de har et ekstra rom, en leilighet eller kanskje en sentralt beliggende fritidseiendom å leie ut

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *