Nå kan du finne de smakfulle, lokalproduserte klimatomatene i alle Meny-butikker i Vestfold og på Mattorget ved Gjennestad.
Neste gang du handler, be om “Klimatomater fra Den Magiske Fabrikken”, et håndfast bevis på at lokal, sirkulær matproduksjon er både miljøvennlig og en kulinarisk opplevelse.
Den Magiske Fabrikken i Tønsberg er mer enn bare et veksthus – det er et helt sirkulært økosystem inspirert av romfartens lukkede systemer.
Ideen om å skape selvforsynte biosfærer ute i verdensrommet har blitt tatt ned på jorda: Ved å bygge og støtte levende kretsløp av mikrober, meitemark og plantevekst omdanner man organisk avfall til førsteklasses mat og fornybar energi, nesten uten karbonavtrykk.
Bemanner med meitemark
I hjertet av fabrikken står et semi-lukket drivhus integrert med et biogassanlegg. Her bruker man “Digeponics”, et nytt dyrkings- og gjødslingssystem hvor vermikompost (meitemarkkompost) og biogjødsel fra biogassproduksjonen gir perfekt næring. Den overskudds-CO₂-en som fanges i biogassanlegget (inntil 40 prosent) ledes rett inn i drivhuset for å optimalisere fotosyntesen.
Resultatet? Et nesten energinøytralt veksthus som trenger kun 10 prosent av energien til et tradisjonelt veksthus.
I stedet for sprøytemidler benyttes nyttedyr for å holde skadedyr i sjakk og dette biologiske plantevernet, utviklet i samarbeid med forskningsinstitusjoner, har redusert skadedyrpresset med over 90 prosent, helt uten giftstoffer.
Restaurerer matjord
-For oss er CO₂ en ressurs, ikke et problem, sier Synne Christophersen (27), sjefsgartner og bærekraftsentusiast hos Reklima.
-Å følge hver plante fra spiring til håndplukket, perfekt moden tomat er utrolig givende. Vi lager jord av avfall, binder karbon i jorda, restaurerer matjord med biokull og produserer ferske grønnsaker med rekordlavt ressursbruk.
I tillegg til klimatomatene leverer Reklima biogjødsel som reduserer kunstgjødselbruk og bygger sunt jordliv og medeier i Reklima, Lindum AS, har en fabrikk for biokull, som kan levere en kostnadseffektiv og naturlig form for karbonlagring til landbruket. Ingen ressurser går til spille!