Nå kan du søke opptak til mer enn 1700 studier i Samordna opptak

1. februar, 2022

12:05

Ingen kommentar

BILDET: Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) Sveinung Skule.

1. februar åpnet det samordnede opptaket til universiteter, høgskoler og fagskoler i 2022.

-Det er gledelig å se det store antallet og variasjonen i studier som tilbys hos institusjonene. I 2022 tilbys det 74 741 studieplasser fordelt på 1760 studier ved fagskoler, høgskoler og universiteter, sier direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) Sveinung Skule.

Studietilbud ved universiteter og høgskoler

I år tilbyr universiteter og høgskoler til sammen 62 077 planlagte studieplasser ved sine grunnutdanninger gjennom Samordna opptak. Studieplassene er fordelt på 1317 ulike studier ved 27 universiteter og høgskoler i Norge.

-Antall studieplasser til universitet og høgskoler har økt jevnt og trutt i mange år, og det er svært hyggelig å i år kunne lyse ut rekordmange studieplasser, sier Skule

Selv om det er færre utlyste studier i år enn i fjor, er dette likevel det høyeste antallet studieplasser som er lyst ut ved universiteter og høgskoler gjennom Samordna opptak.

Fagskoletilbud

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning som bygger på videregående opplæring, fagbrev eller realkompetanse, og kan gi blant annet fagskolegrad og høyere fagskolegrad. Utdanningene varer normalt mellom et halvt og to år.

-Arbeidslivet trenger flere med fag- og yrkeskompetanse. Fagskolene er viktige for å sikre god yrkesrettet kompetanse som gjør virksomhetene og den enkelte i stand til å møte det grønne skiftet og andre former for omstilling vi står overfor, sier Skule

Fagskolene som deltar i årets samordnede opptak, lyser til sammen ut 12 664 planlagte studieplasser fordelt på 443 studier og 24 fagskoler.

2022 er tredje år med fagskoleopptak gjennom Samordna opptak.

Én søknad til flere studier

Gjennom Samordna opptak kan studiesøkere enkelt søke opptak til flere læresteder og studier med én søknad – eller to for de som ønsker å søke opptak til både fagskole og universitet/høgskole.

Søkere har fortsatt god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Søknadsfristen i år er 20. april kl. 14.00, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen.

Publiseringsdatoer for årets søker- og opptakstall er lagt ut på informasjonsplan for Samordna opptak 2022. Se også pressemeldinger fra Kunnskapsdepartementet.

Samordna opptak ble 1. januar 2022 en del av det nyetablerte Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *