NAF: Denne knappen kan spare deg for tusenlapper

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

– Et enkelt, men lite kjent triks kan spare deg for mange tusen kroner i bilreperasjoner på vinteren, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Det ser flott ut når bilen selv klapper speilene inn og ut når den låses og låses opp. Men snø og is kan føre til at mekanikken fryser. For deg som bileier kan regningen bli høy dersom speilene er frosset fast.

– I noen tilfeller må man bytte hele speilet fordi mekanikken ryker eller fordi en liten del ikke klarer påkjenningen som kommer når motoren forsøker å klappe ut et fastfrosset speil. Når vi vet hvor mye elektronikk som er bygget inn i moderne speil både i form av oppvarming, blinklys og kameraer kan regningen komme opp i flerfoldige tusen kroner. Det er en regning som er helt unødvendig å få, sier Svendsen.

Ifølge NAF er løsningen så enkel som å deaktivere funksjonen.

– Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Dette er så enkelt som at man kan spare tusenlapper ved et eneste knappetrykk, forklarer Svendsen.

Skru av funksjonen i takt med dekkskiftene

NAF sier at faren er spesielt stor når det er vekslende temperaturforhold og nedbør. Smeltevann kan trenge inn i mekanismen og sørge for at speilet fryser fast. Når så elektronikken forsøker å klappe speilene inn- eller ut kan elektronikken eller overføringen skades.

– Vi i NAF anbefaler at du skrur av funksjonen og har den avslått gjennom vinteren. Gjør det til en vane at du deaktiverer funksjonen når du legger om til vinterdekk, så kan du skru den på igjen når sommerdekkene skal på.

Også vinduer kan fryse fast

Men det er ikke bare speilene som kan ødelegges av snø og is. Mange moderne biler har i dag såkalte rammeløse vinduer som senkes noen få millimeter hver gang du åpner døren. Også disse er sårbare.

– Mange nye elbiler, og andre nyere biler, har rammeløse vinduer. I likhet med innklappbare speil så styres også disse av ulike motorer og elektronikk. Fryser de fast til gummilistene kan også dette føre til skader som kan være kostbare å reparere, sier Svendsen.

Noen funksjon for å deaktivere funksjonen finnes ikke, fordi dette er måten vinduene tetter inn mot karosseriet på for blant annet å hindre vindsus. Ifølge NAF er løsningen ganske enkel.

– Vi anbefaler at man smører listene med en silikonstift eller med silikonspray. Da forhindrer du enkelt at vinduene fryser fast. Bruk gjerne også stiften på gummilistene rundt dørene. Det er ikke så mye vann som skal til før også døren fryser fast, sier Svendsen.

NAF oppfordrer også å tenke litt på låsene i den kalde tiden.

– De fleste moderne biler låses opp og igjen nøkkelløst. Det gjør at mange glemmer å smøre låsene. Men en dag er kanskje batteriet tomt i senderen som du holder i hånden. Om du da har sørget for at låsene er smurt blir det enkelt å låse seg inn på gamlemåten, avslutter Svendsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *