Når katten plutselig biter

27. januar, 2022

11:35

Ingen kommentar

Det er alltid koselig å klappe en katt, bortsett fra hvis den plutselig biter. Lær deg å lese kattens signaler for å unngå at slike situasjoner oppstår. Dersom du lærer deg å oppfatte disse, kan du avbryte situasjonen og unngå å bli bitt.

Kattens tegn

Det er vanlig at kattunger biter og det pleier å bli bedre med alderen. Katten mener ikke å skade deg, men leker at du er et spennende bytte som skal fanges eller forsøker å fortelle deg at du skal la den være i fred.

– Ofte viser katten at den syns situasjonen er ubehagelig lenge før den biter. Men det er bare små tegn og hint, så du må være oppmerksom. Spesielt om du klapper en katt du ikke kjenner godt, sier veterinær Sara Solheim.

Ikke fornøyd

Du kan lære deg å gjenkjenne de små tegnene katten gir dersom den ikke er fornøyd med situasjonen.

Tegn katten gir når det er nok kos eller nærkontakt:

  • Vifter med halen eller haletippen
  • Legger ørene tilbake
  • Har oppsperrede øyne og store pupiller
  • Hveser
  • Slår med forlabbene

Lekebiting

Det hender også at katten ser på en viftende tå, en ankel som går forbi eller trommende fingre som en morsom lek som går ut på å fange «byttet». Katten kan da bite, men oftest ikke så hardt og tegnene i forkant er litt annerledes, da dette er en lek.

Tegn katten gir når den vil lekebite deg:

  • Kryper ned i jaktposisjon
  • Bakbeina kan trippe litt forsiktig mens katten gjør seg klar til å ta sats
  • Øynene er oppsperrede og «låst» på det den leker at er byttet, pupillene er store.
  • Ørene er retter fremover
  • Haletippen vifter

Tren katten

Man kan lære katten at man ikke vil at den skal bite fra den er en liten kattunge. Hvis kattungen biter, kom med en høy brå lyd (pip), reis deg opp og trekk deg bort fra den. Da lærer kattungen at du har fått vondt og ikke vil leke denne leken. Når du gjør dette, forsvinner oppmerksomheten og leken ender hver gang katten biter. Husk også å belønne kattungen med behagelig, rolig og rosende stemme når den lar seg håndtere og forholder seg rolig samtidig.

..og fortell barna

Katter hater å bli holdt fast. Jo oftere katten blir holdt fast mot sin vilje, jo mer motvillig kan den bli til å være i nærkontakt med familien. Dette er en klassisk barn/katt- konflikt som kan forebygges ved at barna lærer at de ikke får løfte katten, eller lærer at den må settes ned så fort katten gir tegn til å være lei. Dette er lurt å lære barna allerede fra første dagen kattungen flytter inn.

For ikke å snakke om kattens hale! Alle barn, også de som ikke har egen katt, bør lære at man aldri skal røre en katt sin hale.

– Om du selv ikke liker katter eller et annet dyr, prøv å ikke overfør dette til barna dine. Lær dem heller å forstå og respektere dyrene. Da slipper de å bli redde dersom det plutselig kommer en katt ut av buskene, avslutter Solheim.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *