Unngå å skyve møbler helt inntil glasset, spesielt på varme dager og om du har mørke møbler. (FOTO: Grønt Fokus)

Når sommeridyllen plutselig eksploderer

23. juni, 2023

08:07

Ingen kommentar

Årets sommer ser for mange nordmenn ut til å bli den beste på mange år. Vi samler oss på terrasser og uteplasser for å nyte noen få uker med ro og varme, før det igjen blir kjøligere. Men for de som har en innglasset uteplass er det noe man må være oppmerksom på. Hvis ikke kan idyllen fort bli brutt.

Hvis du er den heldige eier av en innglasset uteplass eller hagestue, så har du sikkert allerede sagt farvel til mange bekymringer, som mygg, vind og regn. Likevel er det en potensiell fare mange ikke tenker på. Sommerstemningen kan nemlig raskt bli avbrutt med et skikkelig smell!

Kolossalt varmt

– Det kan bli skikkelig varmt i en hagestue om solen skinner godt, og spesielt om hagestuen er helt lukket. At temperaturen kan bikke 50 grader er ingen umulighet, sier Thore Fossheim, markedskoordinator i Grønt Fokus.

– Det er også verdt å merke seg at i det lille luftrommet mellom glasset og hagemøblene, kan det bli enda varmere. Spesielt om man har mørke møbler stående helt inntil glasset. Da kan sommerstemningen fort ta slutt og det med et realt smell, sier Fossheim videre.

Et skikkelig smell

Den kraftige varmen kan utløse spenninger i glasset, som eksploderer med et brak. Farlig er det ikke, for glassdører til hagestuer består i dag av sikkerhetsglass. Det betyr at glasset granulerer til mange små biter, og ikke til store, skarpe skår. Likevel oppleves det som svært skremmende, spesielt om man er så uheldig og sitter i en hagestue når det skjer. Oppryddingsarbeidet etterpå er heller aldri særlig morsomt.

– Med tanke på hvor mange som har en hagestue, så er det ikke ofte det skjer. Likevel får vi henvendelser hver sommer om dette og sannsynligheten er stor for at det skyldes mørke møbler som er plassert klin inntil glasset, sier Fossheim.

Løsningen er enkel

For å unngå problemet bør man ha god utlufting av hagestuen på varme dager, ha møbler som ikke er for mørke og gjerne ha 15-20 cm med luft mellom hjørnesofa og glassparti. Hvis du har lysere møbler bør du unngå å henge mørke pledd over sofaryggen. Da vil du høyst sannsynlig kunne fortsette å nyte sommervarmen på uteplassen din, uten at stillheten og idyllen plutselig blir avbrutt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *