PLANTEVEGG: Jørn Viumdal med en prototype på en plantevegg som kan plasseres i alle rom i hjemmet.

Naturen inn i hjem og jobb

9. september, 2021

04:45

Ingen kommentar

Jørn Viumdal fra Duken har skrevet en bestselger – en bok som er solgt til over 100 land og oversatt til 21 språk. Boka Skogluft-effekten handler om å gjenskape kontakten mellom mennesker og natur, og nå får firmaet et innovasjonslån for å ta ideen videre.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Boka Skogluft handler om menneskenes opprinnelige plass i naturen, og viktigheten av å finne veien tilbake.

I firkanter

–Nå tilbringer vi mer enn 90 prosent av tiden vår inni firkanter mens vi stirrer på andre firkanter – skjermene, sier Viumdal.
–Vi er opprinnelig skapt for å leve omgitt av natur på alle kanter. Nå har vi skapt et skille mellom oss og naturen, og natur er noe vi må oppsøke når vi har tid. Vi trenger ikke lenger gå ut for å jakte eller hente mat i naturen. Vi får ly i store, firkantete og ferdigbygde kolosser, og vi er omgitt av kunstig lys døgnet rundt.

I hundrevis av år har menneskene søkt måter å etterligne og bearbeide det vi vil ha fra naturen for så å stenge den ute – beskytte oss fra det som har gitt oss livet. Alt skal være lettvint og behagelig. Dette, mener Viumdal, gjør oss syke.

Snakket inn

Jørn Viumdal er opprinnelig utdannet maskiningeniør, og har dermed en mekanisk tilnærming til det biologiske materialet han arbeider med, og har skrevet bok om.

Når Jørn Viumdal skriver, mener han egentlig snakker. Boka ble til etter timevis med vandring i naturen mens han snakket inn i opptak for deretter å levere opptakene til en skyggeforfatter, som da fikk Viumdals budskap pent inn mellom to permer illustrert med trær.

100 LAND: Denne boka har blitt solgt til 100 land og oversatt til 21 språk.

–I Norge har ikke boken fått usedvanlig oppmerksomhet, men den har blitt populær på kontinentet, og spesielt Nederland og Tyskland. Nå er den i ferd med å bli populær i Kina også, sier Jørn Viumdal.

Plantevegger

Boka, som kom i 2018, ble grunnlaget for oppstarten av firmaet Skogluft, som har forretningsadresse hjemme hos Viumdal på Duken. Skogluft AS har tatt ideen videre med å skape plantevegger for private hjem og bedrifter, og det er ansatt en daglig leder, Morten Kvam, som skal ta seg av forretningsdelen. Gründeren Viumdal skal utvikle og bedrive innovasjon bygget på den enkle ideen om å ta naturen inn.

–Om Muhammed ikke kommer til fjellet…?

–Nettopp. Første skritt for å bringe menneskene tilbake til naturen, er å bringe den til dem. Forskning viser at vi er mer harmoniske om vi omgir oss med naturlige elementer. Ikke bare det – vi blir mer oppmerksomme, og studier har vist at barn lærer bedre, og både barn og voksne arbeider mer fokusert.

Jungel

I USA er plantevegger svært populært – noen kontorer ser ut som rene jungelen.

Nylig fikk Skogluft AS et innovasjonslån på 2,5 millioner kroner for å utvikle og produsere planteveggene med integrert dagslys – ferdig plantet med gullranke i moduler. Innovasjonslånet skal også brukes til å utvikle en digital gartnerapp for de uten de grønne fingrene.

–I tillegg til å utsondre en rekke stoffer, kaller plantene på omsorgsfølelsen vår. De er gode å ta på, og nettopp gullranke er hardfør og enkel å stelle. Dessuten vokser de fort, sier Viumdal.

GULLRANKE: Denne planten, Gullranke, er spesielt hardfør og vokser fort.

Levende jord

I sammenheng med planteprosjektet med å bringe naturen inn i folks hjem og kontorer, er Viumdal opptatt av jorda vår, altså den der alt vokser og gror. Aldri har det stått så dårlig til, og Jørn legger mye av skylda for det på skuldrene til Sam Eyde og Kristian Birkeland, som i sin tid startet kunstgjødselproduksjon på Rjukan.

–Kunstgjødsel har ført til utarming av jordsmonnet og større behov for sprøytemidler. Vi må få livet tilbake igjen i jorda, og få mat fra levende jord, sier han.

–Unge mennesker skjønner denne sammenhengen, og jeg noterer meg at vi er midt i en grønn revolusjon nå.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *