Nesten 1 av 3 i Vestfold og Telemark har vurdert hvit måned

23. januar, 2022

20:51

Ingen kommentar

Nesten hver tredje fra Vestfold og Telemark har vurdert å ta en hvit måned, altså la være å drikke alkohol i en måned. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener det er mange gode grunner til å ta seg en slik pause.

– Å redusere alkoholdrikkingen i en måned bidrar til at du blant annet sover bedre, får bedre treningseffekt og sterkere immunforsvar. Enda viktigere viser forskning at det også bidrar til redusert alkoholinntak over tid – også etter at måneden er over. Det er en stor gevinst, sier Kaski.

Hun peker blant annet på at kutt over tid kan redusere risikoen for alvorlige sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

– Det at så mange fra Vestfold og Telemark har vurdert hvit måned, er en god nyhet. Jeg håper mange opplever det som en positiv erfaring, sier Kaski, som selv forsøker seg på hvit januar i år.

Trenger ikke å slutte å drikke

Spesielt etter en tid med litt ekstra drikking, er mange motiverte til å drikke mindre alkohol i en måned.

– Desember er for mange en nærmest sammenhengende feiring, og der alkohol ofte er et fast innslag. Nettopp derfor er en hvit januar så viktig. Ikke bare vil det bidra til at kroppen får tid til å hente seg inn igjen etter en krevende julemåned, det vil også bidra til en økt bevisstgjøring hos hver og en av oss, og derigjennom et forhåpentlig redusert alkoholinntak på sikt, understreker generalsekretæren.

Hun sier at løsningen for mange er å gjennomføre hvit måned, men påpeker at du ikke behøver å kutte ut all alkohol, og at selv en reduksjon vil ha stor effekt. Det er venter heller ingen skjennepreken om man sprekker underveis.

– Det er ikke verdens undergang om man sprekker. Slaget er på ingen måte tapt. Kom deg opp på hesten igjen og fortsett der du slapp. Husk at for hvert eneste glass alkohol du kutter, så vil du oppnå en positiv effekt, understreker Ragnhild Kaski, som har følgende seks råd for å lykkes.

  1. Legg til rette for aktiviteter som ikke inneholder alkohol, som for eksempel skiturer, lage god mat eller more seg med brettspill.
  2. Allier deg med noen. Det er enklere og morsommere å gjennomføre hvit måned jo flere som er sammen om prosjektet. Kanskje man kan lage en gøyal konkurranse av det?
  3. Dersom du skal et sted hvor det serveres alkohol, så tenk over på forhånd hvordan du skal motstå fristelsen. Da blir det enklere å holde seg til planen.
  4. Blir du tilbudt alkohol, så vær klar og tydelig allerede fra starten. Da er risikoen for å vakle mindre. Den som spør, vil også i mindre grad prøve å overtale deg.
  5. Jo bedre forberedt du er, og jo nøyere du har tenkt igjennom ulike situasjoner på forhånd, jo enklere er det
  6. Last ned TryDry-appen eller test ditt alkoholforbruk på drikkestatus.no for litt ekstra motivasjon

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *