Kjell Terje Ringdal, associate professor i retorikk ved Kristiania.

Nestor, et sted for seniorer

Sammen med 23 andre satt jeg for noen dager siden i auditoriet hos Nestor og forventet et foredrag av Kjell Terje Ringdal, associate professor i retorikk ved Kristiania.

Tekst og foto: Sigrid Kittelsen, Seniorskriver

Ja, vi fikk en innføring i retorikk (talekunst), men først og fremst fikk vi verktøy til eget bruk. Ganske snart sto jeg foran de andre 23 med oppgave nr 1: «Si noe om hva du har gjort, hva som gjør deg glad og fortell en historie om deg selv. 3-4 minutter. Vær så god»

For en som absolutt ikke liker i å snakke i en forsamling ble dette et hopp fra 10-meteren. Jeg husker lite av hva jeg sa, det innrømmes, men jeg hoppet, jeg overlevde og hurra for meg!

Vi fikk informasjon og tips, blant annet er det svært lurt å dele en tale i tre: Før – nå – framtid. Ny oppgave: «Her er en lapp med et ord. Snakk om dette i 3-4 min. Vær så god, sett i gang.» Eksempler: Solskinn, musikk, vår, samarbeid, frihet, drømmemannen med mere. Etterpå sa Ringdal hva som fungerte best, blant annet la han vekt på at detaljer er lett å huske. Når vi hører om farge, lyd og lukt lyser nye deler av hjernen opp i tillegg til språkområdene. Det er hyggelig å tenke på at blåbær og hvitveis bokstavelig talt er opplysende.

Vi lærte om den «retoriske trappen».

Første trappetrinn: Se og forstå sitt publikum (hvem snakker jeg til).

Trinn to: Saken (hva vil jeg formidle).

Trinn tre: Hvordan ordne argumentene.

Trinn fire: Hvordan formulere.

Trinn fem: Hvordan huske det jeg skal si.

Trinn seks: Hvordan framføre budskapet.

Vi møtte kjærnebegrepene Ethos, Logos og Pathos, 3 appellformer som må balansere:

Ethos: Talerens troverdighet

Logos: Fornuft. Si noe om tema

Pathos: Appell til følelser.

Kunsten å be om unnskyldning

Retorikken har en egen gren som kalles apologistrategier, altså kunsten å be om unnskyldning. Vi fikk se en film hvor president Bill Clinton talte på TV etter affæren med Monica Lewinsky:

Clinton startet med å si at han hadde gjort feil dessverre, men jammen hadde etterforskeren i saken også gjort feil (brukt masse skattepenger), gjentok at han hadde feilet og skulle nok ikke gjort det han gjorde. Til slutt, med blikket fast rettet mot tilhøreren (eller snarere et bestemt sted på kameraet) sa han: Nå må vi gå videre.

Han innrømmet feil, så gjorde han feilen mindre. Til slutt sa han at VI må gå videre. Dermed ga han tilhørerne et slags medansvar. Denne talen var eltet sammen av ekteparet Clinton etter en gammel oppskrift med velkjente ingredienser. Det smakte ganske vondt.

Bill Clinton fortsatte som president og med samme kone. Monica Lewinsky fikk store problemer: Hun hadde jo forført den stakkars mannen og tilhørerne visste godt hvem den skyldige var.

Ble ikke trodd

Det er lurt å legge seg flat med en gang, ifølge Ringheim. Da tenkte jeg på en politiker som ikke gjorde det: For noen år siden gikk en norsk stortingsrepresentant opp på talerstolen og ba om unnskyldning for noe hun hadde sagt. Ingen trodde henne (null ethos) og vedkommende representant måtte gå fram og tilbake og opp på talerstolen flere ganger og med stadig nye formuleringer. Til slutt ble en beklagelse godtatt, men det var ingen god dag på jobben.

Prøv å ta fram begrepene ethos, logos og pathos neste gang du møter noen som selger meninger. Bruk dem når du ser Dagsrevyen eller hører valgtaler, når et maktmenneske ser deg fast inn i øynene og sender et budskap direkte til deg (eller det punktet på kameraet da).

Vi var innom Marthin Luther Kings berømte tale: «I have dream…» Vi fikk også klarlagt at populister elsker å snakke om fortida, både i Norge og i USA.

Dette er smakebiter fra et kurs som ga mye innsikt og energi.

Rektor Terning Dahl-Hansen i stuen i Villa Åsly.

Mange kurs i Melsomvik

Nestor tilbyr mange typer kurs: Kunst og kultur, historie og samfunn, natur og klima, datacamp og foto, Seniorkurs 55+ om pensjon, jus mm, teknologidager og mye mer. Det er både foredrag og action (maling, collage, skriving).

Nestor har eksistert siden 1979 og ligger i Melsomvik, kort vei fra Tønsberg. Internatet har 40 rom i enkel hotellstandard, enkelt og dobbeltrom. Flere av rommene er tilrettelagt for rullestol (standard fra 1979) og i snitt deltar fem rullestolsbrukere per år. Alle rom har dør ut til veranda eller uteområde. Stedet har tre undervisningsrom, ett auditorium med plass til 80 (teleslynge installert) og to saler.

Vi spiste i Villa Åsly, en staselig bygning fra 1877. Der var det dype vinduskarmer hvor det sikkert sto frodige pelargonier i sin tid, det var god takhøyde og takene har selvfølgelig stukkatur som pynt. I den ene stuen står en svært vakker kakkelovn. Ta en ekstra titt på den.

Fra minus til pluss

På spørsmål om økonomi (røde tall i regnskapet for noen år siden) skriver daglig leder/rektor Tom Erling Dahl-Hansen: «Vår økonomi er endret de senere år til det positive. I forbindelse med Pandemien hvor vi var nedstengt i et halvt år både i 2020 og 2021, måtte vi dessverre nedbemanne og legge ned vårt kjøkken. I dag catrer vi mat og har en veldig fleksibel og effektiv driftsform.»

Til denne seniorskriverens bemerkning om at hun savnet deltakere fra gruppen «nye landsmenn» svarer Terning: «Jeg tror vi er som de fleste andre tilsvarende institusjoner. Vi prøver å få i gang tiltak for flyktninger og ellers er alle kurs åpne for alle». Denne erfaringen bekreftes blant annet i en undersøkelse gjort i Trøndelag om eldre innvandreres bruk av kulturtilbud.: «Terskelen for deltaking er høy og nøkkelordene er språk og tillit. (Rapport fra SINTEF 2020)

Om statsstøtten sier han dette: «Når det gjelder statsstøtten er dette noe jeg har jobbet med hvert år siden jeg startet her i 2014. Min erfaring er at poster på Statsbudsjettet ikke er «faste», så vi må hvert år sørge for at vi ikke blir glemt. Folkehøgskolerådet jobber for oss og vi er nå inne i en prosess hvor det skal lages en ny Folkehøgskolelov.»

La oss krysse fingrene for at Nestor består. I tillegg, folkens: Kultur er helsefremmende.

Undervisningsbygget på Nestor i Melsomvik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.