JUBILEUMSBOK: Thorleif Bugge er pensjonist, men han kjeder seg ikke. Han har nok av prosjekter å fylle fritiden med, blant annet som redaktør av den lokalhistoriske boken Berget.

Nok av prosjekter for pensjonisten Bugge

2. august, 2021

14:34

Ingen kommentar

Thorleif Bugge er pensjonist, men han kjeder seg ikke. Han har nok av prosjekter å fylle fritiden med.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Du er redaktør av den lokalhistoriske boken «BERGET – Historisk årbok for Tønsberg». Til sommeren kommer en jubileumsutgave i anledning byens 1150 års jubileum. Fortell litt om den kommende jubileumsboken.

–I vår jubileumsutgave for Tønsberg 1150 år har vi i redaksjonen jobbet ekstra for å kunne dekke hele byens historie, fra vikingtid til dagens rockeverksted på Haugar. Seilskutetida er med, Bjørnsons tale her i 1871 og byens idrettshistorie, for å nevne noe. Heldigvis var det mange godt kvalifiserte skribenter som ville bidra. I år kommer boka allerede rundt 1. juni, slik at den skal være klar til byens feiring av jubileet, som primært foregår i juni, sier Bugge.

Inspirerende og morsomt

Hvordan er det å jobbe med såpass mange forskjellige skribenter som har ulike bakgrunner?

– Det er inspirerende og morsomt, og enkelte ganger passe utfordrende, sier han smilende.

– Når du ikke er opptatt med Berget, hva driver du ellers med?

–Jeg er pensjonist og arbeider også med det lokale kultur- og samfunnsmagasinet KULT. Her skriver vi også lokalt stoff, men da om utfordringer i samtiden. Ellers er det barnebarn og blant annet musikk, fotball og film som gleder meg i hverdagen, sier han.

Historie og nåtid henger sammen

Hva er det som gjør at historie er så fascinerende?

–Skal man forstå både sin egen personlige historie og den samtiden man lever i, så ligger mye av svarene i fortiden, i kunnskap om og forståelsen av historien. Både det nære familiære og hvordan de store linjene kommer til syne i vårt lokale miljø, forteller han.

– Hvilke forventninger har du til 1150 års jubileet?

–Noe begrensede forventninger (da blir jeg ikke skuffet). Dette årets markering er annerledes enn den jeg opplevde i 1971, altså 1100-års jubileet. Den gang var det en langt større satsing, både med hensyn til økonomi og langsiktighet. Men denne gangen bidrar nok også pandemien til mindre og færre arrangementer, sier han.

Bør ta vare på byens særpreg

Hva synes du Tønsberg kan bli bedre på når det gjelder å forvalte vår lange historie?

– I dag er den store utfordringen å unngå å bygge i stykker byen, men ta vare på den gamle byens særpreg, med gateløp, fasader og byggehøyder. Det å klare både å bygge nytt og restaurere med pietet. Ikke bygge høyt, men sørge for å ivareta fortsatt sol, lys og luft i sentrum, sier den travle og historieinteresserte pensjonisten.

espen@byavisatonsberg.no

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *