Nordmenn er mest usikre på om de oppdager svindel

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

En ny, global undersøkelse viser at nordmenn er mye mer usikre enn andre på om de vil oppdage phishing-svindel. – Nordmenn ser ut til å være mer selvkritiske og det kan faktisk være en stor fordel, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4.

IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 har gjennomført en spørreundersøkelse om IT-sikkerhetsatferd i Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Sør-Afrika. 1000 respondenter har svart i hvert av landene.

– Mange antar at folks tilnærming til IT-sikkerhet er lik på tvers av landegrenser. Vi ser at IT-sikkerhet tas på alvor i de fleste land, men det er kulturelle forskjeller mellom land også på dette området, sier Jelle Wieringa i KnowBe4.

I undersøkelsen har folk svart på hvor sikre de er på at de vil oppdage svindel i form av phishing på e-post, SMS, gjennom sosiale medier-meldinger, eller over telefonanrop.

Usikre på om de oppdager e-postsvindel

Totalt for alle de seks landene er 17 prosent usikre på om de vil oppdage phishing via e-post, men i Norge er over 40 prosent usikre på dette. Det er betydelig mer enn i alle de andre landene.

– Svindel gjennom phishing-e-post skjer i alle land. Det er ingen grunn til å tro at nordmenn lar seg lure mer av dette enn folk i andre land. Resultatene kan tyde på at nordmenn er mer selvkritiske og det kan være en stor fordel. Hvis du er usikker på om du greier å avdekke svindel-e-poster, vil du sannsynligvis være mer kritisk før du trykker på en lenke eller et vedlegg i en e-post, sier Wieringa.

Svindel i mange kanaler

På spørsmål om hvor sikker man er på at man vil oppdage svindel på SMS, telefon eller meldinger i sosiale medier, er det på tvers av landene rundt 80 prosent som er ganske eller veldig sikre på at de vil oppdage det, mens rundt 20 prosent er usikre. Også her skiller Norge seg fra de andre landene, ved at nordmenn er mer usikre. 56 prosent av nordmenn er sikre på at de vil oppdage slik svindel, mens hele 44 prosent er usikre.

– Her er litt flere usikre også i de andre landene, men i de andre landene er folk fortsatt betydelig mer sikre enn nordmenn på at de vil oppdage slike svindelforsøk. Både SMS, telefonanrop og sosiale medier brukes flittig av svindlere, så det er viktig å være kritisk også når du blir kontaktet i disse kanalene, sier sikkerhetseksperten.

Flest lurt av svindel-e-post

KnowBe4 har også undersøkt hvor mange som mener at de aldri har latt seg lure av noen form for nettsvindel. På tvers av alle de seks landene svarer 48,5 prosent at de ikke har latt seg lure, mens 41 prosent av nordmenn svarer det samme. Blant nordmennene som innrømmer at de har blitt lurt, har flest blitt lurt av svindel-e-post.

Fakta om undersøkelsen:

 • Gjennomført i Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Sør-Afrika.
 • Totalt 6000 respondenter, 1000 i hvert av landene.
 • Respondentene har blant annet svart på «Hvor sikker er du på at du vil oppdage nettsvindel gjennom phishing e-post?»
  • På totalnivå er 83,5% sikre på dette, mens 16,5 % er usikre.
  • I Norge er 58% sikre, mens 42% er usikre.
  • I USA er 90% sikre, mens 10% er usikre.
  • I Storbritannia er 90% sikre, mens 10% er usikre.
  • I Tyskland er 87% sikre, mens 13% er usikre.
  • I Nederland er 88% sikre, mens 12% er usikre.
  • I Sør-Afrika er 88% sikre, mens 12% er usikre.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *