Norges Bank rapport tilsier rask rentenormalisering

15. mars, 2022

10:36

Ingen kommentar

BILDET: Temperaturmåleren i norsk økonomi viser at mange husholdninger vil få det strammere fremover, mener Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Regionalt nettverk viser høy aktivitet, tiltagende lønnsvekst og økt prispress. – NBBL tror at Norges Bank belager seg på fire renteøkninger i 2022. Dette kommer på toppen av strømsjokket og generelt tiltagende prispress. I sum kan det bli vanskelig for mange husholdninger, sier Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Norges Banks regionale nettverk, sentralbankens temperaturmåler i norsk økonomi, venter at aktiviteten i norsk økonomi vil øke de neste seks månedene. Arbeidsmarkedet er stramt og flere melder om kapasitetsproblemer, prispress og tiltagende lønnsvekst. Nettverket ser for seg en lønnsvekst på 3,7 prosent i 2022.

– I sum taler dette for at renten allerede burde ha vært høyere. Det er imidlertid verdt å merke seg at spørrerunden er foretatt før Russland invaderte Ukraina. Usikkerheten har naturligvis økt. Undersøkelsen er allikevel ikke uten verdi. Ved å utsette normaliseringen av pengepolitikken såpass lenge har sentralbanken nå begrenset handlingsrom inn i en usikker periode preget av krig og økende prispress. Det har økt risikoen for feilsteg og kan skape en vanskelig spagat for Norges Bank, sier Frengstad Bjerknes.

– Aktiviteten i byggenæringen meldes om å være høy og tiltagende. Det meldes om større konkurranse om arbeidskraften og ikke minst galopperende materialkostnader. Dette bekreftes også av tall fra SSB som viser at materialkostnadene har steget 24 prosent det siste året. Regningen havner dessverre til syvende og sist hos boligkjøperne, via økte boligpriser eller lavere byggeaktivitet, sier Frengstad Bjerknes.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.