Norges eldste dykkeinstruktør

19. januar, 2021

13:00

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Jirka Posejpal (63) har over 5000 loggførte dykk. Han har lært opp 2000 elever, og er ikke bare Norges, men også Nordens eldste dykkeinstruktør.

SILJE ELISE MOSSESTAD tekst og foto

– Jeg ble født i Praha, men foreldrene mine kom til Norge etter andre verdenskrig på grunn av kommuniststyret som faren min ikke orket å leve med, forteller Jirka Posejpal. Han har bodd i Tønsberg siden han var 10 år.

Da Jirka var 25 år og nygift, begynte han på dykkekurs. Vestfold Froskemannskole lå da i Horten.

SLIK SÅ HAN UT: Jirka (nummer to fra venstre) på dykkekurs i 1965. Bildet er tatt utenfor Horten.

– Det var bare noen gærninger som drev med dykking den gangen. Viking og Politiet hadde noen dykkere, ellers var det få som hadde denne interessen, sier Jirka og tenker tilbake.

Blodslit og galskap

Nils Christian Mortensen holdt kurs hjemme i stua for Jirka og tre andre unge «froskemenn». Instruktør Mortensen var lettdykker i Forsvaret, og da han var ferdig med militærtjenesten startet han en sivil dykkerskole.

– Vi måtte fly i skauen med tømmerstokk, og det var et skikkelig blodslit. Basseng var det ikke snakk om. Det var rett i sjøen med dårlig sikt. Rett som det var dunka vi hue i en bryggepåle. Instruktøren sto på land med kjeledress og line rundt livet som han holdt oss i. Kona mi var nok til tider litt skeptisk, så jeg sluttet å fortelle når jeg skulle komme hjem, minnes Jirka.

Blant holmer og skjær

Siden 1965 og fram til i dag har Jirka 5399 loggførte dykk. Flere ganger har han dykket i Thailand, Rødehavet og Malta i Middelhavet. Likevel er det Oslofjorden og skjærgården utenfor Tønsberg han kjenner best.

– Flere av øyene og skjærene utenfor Tønsberg kjenner jeg like godt som min egen bukselomme. Området rundt Færder er helt fantastisk, med ren og fin bunn, hvit skjellsand og frisk vegetasjon. Sørlandet er også veldig flott, forteller Jirka.

Dykket med hai

– Det er farligere å kjøre bil på E18 enn å dykke, påstår Jirka Posejpal. I løpet av alle årene han har drevet med dykking er det få skremmende opplevelser han har hatt. Kun en gang har han hatt en ubehagelig opplevelse.

– Vi var på dykketur i Karibia og hadde leid en seilbåt. Det fulgte med en gummibåt som skulle plukke oss opp når dykket var ferdig. Under dette dykket kom vi over revhai, eller «white tip» som den også kalles, fordi den har en hvit flekk på finnen. Normalt sett er ikke det en aggressiv art man trenger å være redd for. Likevel avsluttet vi med en gang. Da vi kom opp til overflaten så vi at lettbåten som skulle plukke oss opp lå en del hundre meter bak oss. Tanken på at det svømte hai under oss likte jeg dårlig.

Et sjeldent syn

Nordvest for Phukèt i Thailand ligger det en liten øy som heter Koh Bon. I 1998 var Jirka på tur med en gruppe handikappede dykkere. De bodde en uke ombord i en båt og ble kjørt til nye dykkesteder hver dag.

– En av disse dagene traff vi på Mantarokker, noen flate fisker med et vingespenn på fire – fem meter. De var rundt oss hele tiden, så nær at man bare kunne strekke ut hånda og berøre en. For meg var dette en opplevelse for livet. Jeg følte det nesten litt urettferdig. Her har jeg holdt på å dykke i så mange år, og jegf har bare opplevd dette en gang. De andre som var med på turen var relativt ferske. Jeg tror ikke de skjønte hvor stort det var å få se disse sjeldne rokkene. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Dykking er livet

Rundt halsen har Jirka et gullsmykke, og selvsagt måtte det bare være en dykker som henger på lenka rundt halsen. Jirka har gjort dykking til et levebrød, og driver i dag dykkebutikk og dykkeskole. Han har lært opp både kona, datteren, svigersønnen og de to sønnene. Den eldste sønnen har bosatt seg i Phuket i Thailand, der han driver med dykkekurs.

– De som ikke har prøvd dykking vet ikke hva de går glipp av. Så lenge man har normalt god helse kan alle lære å dykke. Vi har en nedre aldersgrense på 15 år, men ingen øvre aldersgrense. Jeg har hatt folk på grunnkurs som har vært i sekstiårene. Det er aldri for seint å prøve, sier Jirka. Nordens eldste dykkeinstruktør holder i dag mest kurs for viderekomne dykkere og har også et glødende engasjement for handikapdykking.

– Hva er det rareste du har funnet når du har dykket?

– Jeg fant en porselenskopp med hakekors på fra krigens dager på 40 meters dyp. Det må være det mest spesielle jeg har funnet.

red@byavisatonsberg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.