Norsk Folkehjelp: 101 investorer sier nei til atomvåpen, ifølge ny rapport

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

Samtidig som det nærmer seg ett år siden FN-traktaten som forbyr atomvåpen trådte i kraft, viser rapporten fra den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) og nederlandske PAX at forbudet har hatt kraftige ringvirkninger.

Rapporten har konkludert med at til sammen 101 finansinstitusjoner globalt nå har vedtatt retningslinjer som begrenser adgangen deres til å investere i utvikling og produksjon av atomvåpen. Av disse har flertallet (59) omfattende retningslinjer som forhindrer enhver form for økonomisk forhold til atomvåpenprodusenter, mens resten fortsatt har arbeid å gjøre.

Rapporten viser også at finansinstitusjoner som til sammen representer 3,9 milliarder dollar peker eksplisitt på forbudet som årsaken til at de ekskluderer atomvåpenindustri fra investeringer og finansiering.

Fire norske aktører løftes frem i rapportens “Hall of Fame”, over selskap som utelukker samtlige atomvåpenprodusenter: Storebrand, KLP, DnB og Folketrygdfondet.

–Vi er glade for å se at mange norske finansinstitusjoner forstår at atomvåpen ikke er en industri det bør investeres i lengre, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. At atomvåpen ble forbudt under internasjonal lov i januar 2021 har åpenbart påvirket finansindustrien, og er nå med på å skape en ny internasjonal standard hvor atomvåpen regnes som uetisk og feil å investere i, fortsetter hun.

Statens Pensjonsfond Utland (SPU) er den femte norske aktøren som nevnes i rapporten. SPU får ros for å ha gode retningslinjer, men utelukkes fra rapportens Hall of Fame fordi de fortsatt har aksjer i flere selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen.

–Vi vet at SPU er opptatt av etikken i sine investeringer, så her forventer vi at de tar snarlig grep, sier Westhrin. At nordmenns pensjonspenger plasseres i utvikling av ulovlige masseødeleggelsesvåpen er ikke noe SPU burde stå inne for, avslutter hun.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.