Samtidig som det nærmer seg ett år siden FN-traktaten som forbyr atomvåpen trådte i kraft, viser rapporten fra den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) og nederlandske PAX at forbudet har hatt kraftige ringvirkninger.
Rapporten har konkludert med at til sammen 101 finansinstitusjoner globalt nå har vedtatt retningslinjer som begrenser adgangen deres til å investere i utvikling og produksjon av atomvåpen. Av disse har flertallet (59) omfattende retningslinjer som forhindrer enhver form for økonomisk forhold til atomvåpenprodusenter, mens resten fortsatt har arbeid å gjøre.
Rapporten viser også at finansinstitusjoner som til samme
Fire norske aktører løftes frem i rapportens “Hall of Fame”, over selskap som utelukker samtlige atomvåpenprodusenter: Storebrand, KLP, DnB og Folketrygdfondet.
–Vi er glade for å se at mange norske finansinstitusjoner forstår at atomvåpen ikke er en industri det bør investeres i lengre, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. At atomvåpen ble forbudt under internasjonal lov i januar 2021 har åpenbart påvirket finansin
Statens Pensjonsfond Utland (SPU) er den femte norske aktøren som nevnes i rapporten. SPU får ros for å ha gode retningslinjer, men utelukkes fra rapportens Hall of Fame fordi de fortsatt har aksjer i flere selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen.
–Vi vet at SPU er opptatt av etikken i sine investeringer, så her forventer vi at de tar snarlig grep, sier Westhrin. At nordmenns pensjonspenger plasseres i utvikling av ulovlige masseødeleggelsesvåpen er ikke noe SPU burde stå inne for, avslutter hun.