Norsk Folkehjelp: Vi fordømmer på det sterkeste den russiske invasjonen av Ukraina

25. februar, 2022

08:47

Ingen kommentar

Foto: Reuters/NTB

Krig er aldri et akseptabelt virkemiddel, og angrepet vi er vitne til nå er et alvorlig brudd på folkeretten. –Denne konflikten skader allerede sivilbefolkningen i Ukraina. Med eskaleringen det siste døgnet ser vi med frykt på bruken av tunge, eksplosive våpen i og rundt større byer og andre tettbefolkede områder, samt Putins trusler om å bruke atomvåpen, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

Intensiveringen av angrepet de siste dagene har allerede rammet hjem og sivil infrastruktur, og i løpet av de siste åtte årene med konflikt har sivile utgjort 89% av ofrene der eksplosive våpen er brukt.

OSSEs spesialovervåkingsoppdrag har rapportert en kraftig økning i eksplosjoner de siste dagene, inkludert over 1400 eksplosjoner 23. februar alene.

–Vi har nok dessverre bare sett begynnelsen av de katastrofale virkningene denne krigen vil ha for uskyldige mennesker i Ukraina, sier Westhrin.

–Når angrep med eksplosive våpen rettes mot tett befolkede områder, er det stor sannsynlighet for at man treffer sivile mål. I tillegg til de umiddelbare konsekvensene av dette må menneskene i området også leve med alvorlige langtidsvirkninger: Vannledninger, strøm, veier, avløp, sykehus og annen infrastruktur skades og fører til dårligere helse, verre levekår, flukt og utrygghet i lang tid. Aller verst rammes barna, da kroppene deres er enda mer sårbare for trykkbølger, brannskader og splintskader enn voksnes, forklarer Westhrin.

Forrige uke gjennomførte Putin en strategisk atomvåpenøvelse. En øvelse på å slippe masseødeleggelsesvåpen på sivile med interkontinentale ballistiske missiler, ubåtavfyrte missiler og bombefly.

–Putin gir tydelige signaler om at bruken av atomvåpen er på bordet, sier Westhrin.

I morges truet han med at alle forsøk på å hindre det russiske angrepet vil bli møtt med “konsekvenser de aldri før har opplevd”, et uttalelse som er forbudt i henhold til FNs atomvåpenforbud.

–Enhver bruk av atomvåpen vil få katastrofale konsekvenser, sier Westhrin. Trusler om massedrap av sivile beskytter ikke folk. Det eneste atomvåpen gjør i denne situasjonen er å øke risikoen for en massiv humanitær katastrofe, avslutter hun.

Norsk Folkehjelp står i solidaritet med befolkningen i Ukraina, og ber det internasjonale samfunnet stå samlet for å sikre støtte til og beskyttelse av sivile fra angrep med alle slags våpen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *