Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Norsk Varme: Forventer fyringsrekord

17. juli, 2022

13:09

Ingen kommentar

Stabilt høye strømpriser gir fyringsrekord utover høsten og vinteren, spår ildstedbransjen. Høy etterspørsel etter ildsteder og høy produksjon av ved tyder på at tradisjonell vedfyring blir redningen for mange denne høsten og vinteren.

Med strømpriser på flere kroner pr kilowattime vil det være mye å spare på å bytte ut strøm med ved. Mens vedprisene ligger stabilt på en drøy krone spår kraftbransjen priser på opp mot det dobbelte for forbruker, selv når støtten fra staten er trukket fra. En kartlegging gjort av Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner i Norge, av vedprisene på FINN.no, viser en gjennomsnittspris på rundt 1400 kroner for tusen liter stablet bjørkeved, noe som utgjør 400 kg. 400 kg produserer 1400 kWh og gir en pris på en krone pr kWh (1 kg ved gir ca 3,4 kWh).

– En husholdning som erstatter deler av oppvarmingen med vedfyring kan spare mange tusen kroner, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Bransjen ser nå en stor etterspørsel etter moderne, rentbrennende ildsteder.

– Det er flere grunner til at folk vil fyre mer med ved. Oppvarmingskostnadene er en ting. Like viktig er all bekymringen knyttet til trygg strømforsyning og sprengte nett. Farten på elektrifiseringen av samfunnet er isolert sett positiv, men er ikke bærekraftig om ikke alternativene til strøm tvinger seg frem. Den enkleste måten å bidra til mindre belastning på strømnettet og strømproduksjonen er å produsere energien selv i eget hus, forklarer Børud.

Ferske tall fra SSB viser at vedforbruket har økt med 17 prosent siden 2019. Omregnet i energi tilsvarer dette energiproduksjonen ved nesten to Alta-kraftverk (0,6 tWh x 2). Norsk Ved – forum for vedprodusenter melder om stor etterspørsel og økt produksjon også i år. For å spare mest mulig oppfordrer Norsk Varme nordmenn til å skifte til en rentbrennende vedovn.

– Snaut halvparten av vedovnene som finnes i norske hjem er av den gamle forurensende sorten. Disse vedovnene brenner langt dårligere enn de nye vedovnene. De nye ovnene gir mer energi per kubbe, noe som gjør at du trenger mindre ved når du fyrer, sier Børud.

Han oppfordrer også nordmenn til å gå til anskaffelse av ved fortest mulig.

– I fjor ble det kaostilstander da kulden kom, og det var vedmangel flere steder i landet. Hvis man ikke ønsker å betale dyre dommer for en liten sekk ved, vil jeg anbefale folk å skaffe et større kvanta ved så raskt som mulig, slik at du er klar til høsten kommer.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *