Fysioterapautene Gro Thorbjørnsen og Karianne Fossli skal hjelpe inaktive til å gjøre sunne veivalg.

Nøtterøy satser friskt

16. mai, 2022

17:21

Ingen kommentar

Nøtterøy kommune etablerer nå Frisklivssentral på Teie. Fysioterapautene Gro Thorbjørnsen og Karianne Fossli skal hjelpe inaktive til å gjøre sunne veivalg.

BJØRN LABERG tekst og foto

Deltakerne blir henvist hit fra fastlege, og i løpet av 16 uker skal de få nødvendig motivasjon til å endre livsstil.

Målrettet trening

–Det er ikke snakk om hevede pekefingre, eller avanserte treningsmetoder. Hovedmålet med Frisklivssentralen er å hjelpe de mest inaktive i befolkningen. Disse er ofte i risikogruppen for å utvikle livstilssykdommer som sykelig overvekt, hjerte- karsykdommer, diabetes og kols. Lettere depresjoner og ensomhet følger ofte i kjølvannet av de nevnte plagene, sier Gro Thorbjørnsen.

Sammen med Karianne Fossli utgjør hun et fysioterapiteam som tar sikte på å tilby deltakerne målrettet trening to ganger i uken. Fra lokalene til Frivillighetssentralen på Teie vil de, i tillegg til trening, gi hjelp og oppfølging i forhold til kosthold og røykevaner.

Helsesamtaler

–Det vil bli et gruppebasert opplegg. Samhold og tilhørighet kan være en ekstra støtte, og bidra til økt motivasjon. Vi tilpasser likevel treningen etter den enkeltes behov og forutsetninger, understreker Fossli.

Etter å ha fått nødvendig henvisning fra fastlege vil deltakerne gå gjennom helsesamtaler og kondisjonstest. Gruppetrening over en periode på 16 uker skal deretter gi den nødvendige motivasjon til permanent livsstilsendring.

–Vi tilbyr i denne perioden også et kostholdskurs som strekker seg over fem ettermiddager à to timer. Dette er ikke noen form for slankekurs, men skal gjøre deltakerne mer bevisst på sunt kosthold. Vi vet at livsstilsendring tar tid, og at ikke alle er klar for å nyttiggjøre seg et slikt kurs i tillegg til trening. Ved behov for oppfølging eller veiledning over lengre tid, er det mulig å henvises for ytterligere en periode, sier Thorbjørnsen.

Fokus på forebygging

Nøtterøy kommune har med denne satsingen blitt den fjerde Vestfoldkommunen som tar opp ”Frisklivshansken” fra Helsedirektoratet. Staten har dermed lagt sterke føringer for å få norske kommuner til å prioritere forebygging, og ta et større ansvar for innbyggernes helse.

–Selvsagt koster det kommunene en del å drive forebyggende helsearbeid, men det er langt dyrere å bare drive rehabilitering, understreker de to fysioterapeutene

Frisklivssentralen har en partnerskapsavtale med Vestfold fylkeskommune som innebærer tilskuddsmidler til drift av prosjektet. Deltakerne vil være i aldersgruppen 18 til 65 år.

–Beliggenheten her på Teie er helt ypperlig, med turløypene rett utenfor døra. Vi gleder oss til å komme i gang, og nå venter vi bare på de første telefonene, smiler to motiverte motivatorer.

 

Denne saken ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2011.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *