HAKANAI Compagnie AMCB. Danseren er AKIKO KAJIHARA

Ny festivalarrangør fra Nøtterøy klar for pilotfestival

13. juni, 2023

22:43

Ingen kommentar

Noe av det beste av europeisk dans og arkitektur vises utendørs i Tønsbergs byrom og Færders storslåtte natur den første uka i august – og dette er bare begynnelsen.

Foreningen Færderbiennalen, med base på Teie og grunnlagt i 2022 av dansekurator Marianne Bilger, og Nøtterøyarkitektene Harald K. Foss og Giulio Torracchi, arrangerer internasjonal festival for første gang i sommer. Målet er å vise det beste av dans og arkitektur fra Norge og utlandet på spennende utendørsarenaer i Færder. Årets program foregår i Borggården på Haugar ( i samarbeid med Haugar), på ulike torg i Tønsberg Sentrum, på Verdens Ende, på Fynstranda, i Bruddet på Brøtsø og på Tjønneberget.

Kultur i natur

Tønsberg og Færders innbyggere og sommergjester vil få store kulturopplevelser i storslått natur. De fleste arrangementene er gratis og foregår i offentlig rom – og til forestillingene i Bruddet kan man kjøpe billetter på Nøtterøy Kulturhus sin hjemmeside.

Programmet består av danseforestillinger og arkitekturinstallasjoner av kunstnere og arkitekter fra Norge, Ecuador, Frankrike, Sveits, USA og Danmark. «Det er enormt gledelig å ha fått til et slikt program allerede i pilotåret, det er vi veldig stolte av» forteller grunderne.

Lokal forankring og internasjonale ambisjoner

Lokalt i  Tønsberg og Færder samarbeider Færderbiennalen med Haugar Kunstmuseum, Besøkssenter Færder Nasjonalpark og Bruddet AS, og jobber for å utvikle flere lokale samarbeid. Tjømeboer og tidligere kunstnerisk leder for Norges nasjonale kompani for samtidsdans Carte Blanche, Karen Foss, vil lede kunstersamtaler med alle inviterte kunstnere på ulike kafeer i Tønsberg og Færder.

Samtidig er målet å sette Tønsberg og Færder på kartet som nasjonal og internasjonal kulturdestinasjon og samarbeide tett med turistnæringen i Færder og Visit Vestfold for å oppnå dette.

Det er også et mål at Færderbiennalen skal binde Tønsberg og Færder sammen gjennom et internasjonalt program av høy kunstnerisk kvalitet, slik Vestfold Festspillene kan ha gjort i sin tid.

Midnattsforestilling med fransk dansekompani i Bruddet

4. og 5. august midnatt vises Færderbiennalens høydepunkt: HAKANAI av franske AdrienM/ClaireB i Bruddet på Brøtsø. Kompaniet er et av Frankrikes meste kjente innen dans- og videokunst, og de har nylig samarbeidet med verdenskjente klesdesignere som Issey Miyake. «Forestillingen bruker videoeffekter som krever at det er mørkt, og vi har valgt å vise HAKANAI i storslåtte Brøtsøbruddet. Da ble løsningen å ha midnattsforestilling. Det blir en mektig opplevelse for publikummere!» forteller Marianne Bilger, festivalsjef. Det blir mat- og drikkeservering før og etter forestillingen, slik at man kan tilbringe hele kvelden i Bruddet.

Finansiering:

Færderbiennalen er støttet av Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen Nøtterøy og Tønsberg, Færder kommune, Wilhelmsen stiftelsen, Fransk Institutt og private sponsorer.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *