Ny «kalkulator» oppdager oversett kvinnesykdom

17. februar, 2022

17:36

Ingen kommentar

BILDET: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse.

Sykdommen adenomyose rammer mange kvinner og kan kobles til ufrivillig barnløshet. Mange kvinner lever med smerter i årevis uten å få hjelp. Takket være salg av fastelavnsris, har ny forskning nå gitt et verktøy til å diagnostisere sykdommen.

Kvinnesykdommen adenomyose er en smertefull sykdom som er vanskelig å oppdage. Så mange som en av fem kvinner kan være rammet. Adenomyose kan gi kraftige menstruasjonsblødninger, kroniske smerter og vansker med å bli gravid. Likevel blir sykdommen ofte ikke oppdaget. Nå kan en «adenomyose-kalkulator» bidra til at mange flere kvinner får riktig diagnose og behandling for sykdommen.

– Vi er veldig glade for dette viktige framskrittet. Dette kan gi mange kvinner bedre behandling for en utbredt sykdom som ofte blir oversett av helsevesenet, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S).

Det er forsker og gynekolog Tina Tellum på Oslo Universitetssykehus som har utviklet «kalkulatoren». Hun har forsket på adenomyose siden 2015, med Sanitetskvinnene som økonomisk støttespiller. Verktøyet beregner sannsynligheten for at kvinnen har sykdommen ved hjelp av ultralyd og kartlegging av symptomer. Kalkulatoren testes nå i bruk hos bl.a gynekologer, for å se om den bidrar til at flere får riktig diagnose tidligere.

En nylig rapport utarbeidet av Damvad Analytics (2021) viser at Sanitetskvinnenes forskning bidrar til å fylle viktige kunnskapshull på flere felt. Organisasjonen bidrar med totalt 25 millioner kroner årlig til forskning på kvinners helse og livsvilkår. Det kommer pasientene til gode ved at ny kunnskap fører til endringer i klinisk praksis, for eksempel i behandling av brystkreft, eggstokkreft, og spiseforstyrrelser.

– Den 27. februar er det fastelavnssøndag og mange hjem blir pyntet med det fargerike riset. Få vet at inntektene fra dette salget gjør forskning som dette mulig. Forskning som gir mange flere kvinner forsvarlig behandling og et bedre liv, sier Herlofson

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *