Ny Norges-modell for et seriøst arbeidsliv

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

Årlig kjøper det offentlige varer og tjenester for over 600 milliarder kroner. Nå skal regjeringen lage en Norges-modell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser. Målet er sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv.

Den nye Norges-modellen skal inneholde krav som i størst mulig grad sikrer at det offentlige handler med seriøse aktører. Dette kan for eksempel handle om krav til bruk av fagarbeidere og lærlinger, tiltak som gir bedre mulighet for kontroll og sanksjoner, eller å forby kontantbetalinger for å gjøre det vanskeligere å betale svart, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Han varsler at regjeringen ønsker et tett samarbeid med både partene i arbeidslivet, kommunesektoren og oppdragsgivere om hvilke krav som bør inngå i en slik modell.

– Offentlige innkjøp skal fremme trygge jobber, og gjennom å stille bedre krav til næringslivet hjelper vi de seriøse aktørene til å vokse. Effektiv bekjempelse av arbeidslivskriminalitet må balanseres mot betydningen av at små leverandører og nyoppstartede bedrifter, over hele landet, kan levere varer og tjenester til det offentlige. Dette hensynet vil vi ta med i vurderingene som blir gjort, sier Vestre.

Bransjene som er først ut

Utarbeidelsen av en Norges-modell for offentlige anskaffelser vil bli en gradvis prosess, hvor endringene kommer i etapper. Næringene som først kan vente seg endringer er bygg- og anleggsbransjen og renholdsbransjen.

– Regjeringen ønsker et trygt, seriøst og organisert arbeidsliv for alle. Vi vil legge til rette for at flere velger å organisere seg, og at hele faste stillinger er hovedregelen i alle deler av arbeidsmarkedet. Ved å bruke innkjøpsmakta kan det offentlige påvirke markedet gjennom å stille krav til blant annet arbeidsvilkår når vi kjøper tjenester. Nå jobber vi med å utarbeide nye krav til lønns- og arbeidsvilkår i en Norges-modell, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

– Vi ser på tiltak for å styrke reguleringer i innkjøpsreglene når det gjelder anskaffelser innen bygg, anlegg og renholdsbransjen. Vi vurderer blant annet å styrke kravene til oppdragsgiveres kontroll og oppfølging av sine anskaffelser og å innføre krav til språkferdigheter. Regjeringen vil arbeide kontinuerlig med å videreutvikle seriøsitetskrav i Norges-modellen, og ønsker et bredt samarbeid med blant annet partene i arbeidslivet om dette viktige arbeidet, sier Tajik.

I arbeidet med en nasjonal modell vil regjeringen blant annet hente inspirasjon fra eksisterende innkjøpsmodeller, som Oslo-modellen og Skien-modellen. Modellen skal også bidra til at flere unge får en sjanse i arbeidslivet.

– For elever som skal ut i lære er det viktig å møte seriøse arbeidsgivere og lære faget sitt på gode arbeidsplasser. Det er også viktig for at folk blir værende i bransjer vi sårt trenger arbeidskraft innenfor, at arbeidsplassene oppleves seriøse og trygge, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Fakta om Norges-modellen:

 

  • Norges-modellen ble varslet av regjeringen Støre i Hurdalsplattformen.
  • Arbeidet med Norges-modellen er en viktig del av regjeringens innsats for å fremme det trygge og seriøse arbeidslivet, og bevare den norske arbeidslivsmodellen
  • I arbeidet med Norges-modellen vil regjeringen hente inspirasjon fra eksisterende innkjøpsmodeller som statlige, fylkeskommunale og kommunale oppdragsgivere anvender i offentlige anskaffelser.
  • I tillegg vil det bli holdt innspillsmøter med partene i arbeidslivet og det åpnes for at de som ønsker det allerede nå kan komme med skriftlige innspill til arbeidet.
  • Næringsminister Jan Christian Vestre, arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik og kunnskapsminister Tonje Brenna markerte oppstarten av arbeidet under en nett-tv-sendt seanse på regjeringen.no 13. januar 2022.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.