FOTO: Shutterstock - tryg forsikring

Ny rekord i antall vann- og frostskader

Aldri før har det vært registrert så mange vann- og frostskader i norske boliger og hytter som i fjor hos forsikringsselskapene, og kostnadene er rekordhøye.

Ferske tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen for 2021 registrerte hele 78.453 vannskader til en erstatningskostnad på 3,38 milliarder kroner.

– Ikke siden ekstremåret 2010 har vi sett slike skadetall, bare at nå er de enda høyere. Det er spesielt den store økningen i antall frostskader som trekker opp, hvor økningen er på mange hundre prosent i forhold til året før. Den kalde vinteren førte til vel 9000 skader etter frostsprengte rør i hus og hytter, og særlig i tett befolkede områder på Østlandet ble det mye slike frostskader etter flere lange kuldeperioder, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

For Næringsliv ble det registrert 25.130 vann- og frostskader til en kostnad på vel 2 milliarder kroner. Heller ikke her har det noen gang tidligere vært registrert et høyere antall eller kostnad, og økningen er på vel 20 prosent i forhold til året før.

Slik kan du forebygge vann- og frostskader:

  • Steng hovedkranen før du reiser bort. Husk å åpne en kran og la vannet renne ut av rørene.
  • Lukk alle vinduer og ventiler i rom med vannrør.
  • Hold lugn temperatur, helst over 10 grader i oppholdsrom og rom med vannrør.
  • Frostvæske i vannlåser kan hindre frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrør siver inn i huset).
  • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft bør du snakke med rørlegger om isoleringsløsning.

Slik tiner du frosne rør:

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet.
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men under kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.