Svak krone og høy inflasjon får nordmenn til å gjøre om på ferieplanene sine, ifølge fersk undersøkelse, Mange drar til rimeligere feriedestinasjoner, som her i Saranda i Albania. Foto: Andrew Mayovskyy / Shutterstock / NTB

Ny undersøkelse: 4 av 10 endrer ferieplaner på grunn av økonomi

31. mai, 2023

16:24

Ingen kommentar

Svak norsk krone og høy inflasjon rokker ved nordmenns ferieplaner. 14 prosent av oss ender opp med å droppe feriereisen.

Bare 4 av 10 vil gjennomføre feriereisen som planlagt denne sommeren. Det viser en fersk reiseundersøkelse som YouGov har utført på vegne av Europeiske Reiseforsikring, en del av forsikringsselskapet If.

– Vi har de siste ukene fått en rekke henvendelser fra kunder som spør om vi dekker avbestillinger som følge av tøff økonomi, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If. – Det overrasker oss derfor ikke at det bare er 40 prosent av de spurte i undersøkelsen som sier de vil reise som planlagt.

Han legger for ordens til at forsikringen ikke dekker «kalde reiseføtter».

– Flere enn 4 av 10 (44 prosent) forteller at årets ferieplaner har blitt endret som følge av den økonomiske situasjonen. Den norske krona er svak, inflasjonen høy og de aller fleste har kjent på både dyr strøm og høye renter gjennom det siste året. 14 prosent svarer at de dropper hele feriereisen i år, fortsetter han.

Inntekt og alder avgjørende for valget

Ifølge undersøkelsen er det gruppene fra 50 år og oppover som vil reise mest slik de hadde planlagt. Det samme gjelder gruppen med høy inntekt på mer enn 700.000 kroner. I sistnevnte kategori er det også få som sier de vil droppe årets ferietur.

– Det vi ser er at en del yngre tenker alternativt. 4 av 10 mellom 18 og 29 år sier nemlig at de har valgt en rimeligere feriedestinasjon enn det som opprinnelig var planlagt. Ser vi på aldersgruppen fra 30-39 år, samt de som har yngre barn, forteller 20 prosent at de dropper årets feriereise på grunn av økonomi, sier Handeland.

– Gjør forsikringen enda mer aktuell

Selv om mange ferieplaner nå blir endret, og folk oppsøker rimeligere feriedestinasjoner, er det ingen grunn til å slurve med reiseforsikringen, advarer Handeland.

.- I økonomisk krevende tider blir forsikringen enda viktigere. Inflasjonen har gjort at prisene på behandling på sykehus eller hos leger i utlandet har gått betydelig opp. Dessuten har tomme sengeplasser etter pandemien gjort at enkelte sykehus i utlandet overbehandler pasienter i sin jakt på ny profitt. Vi vet litt om hvilke det kan være greit å styre unna, sier han.

– Husk at forsikringen bør være i orden allerede før du bestiller og betaler for en reise. Da vil du også kunne få erstatning hvis du må avbestille en reise på grunn av eksempelvis sykdom, dødsfall i familien eller et plutselig samlivsbrudd, sier Andreas Handeland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.