STERKE MENINGER: Bjørn Almar Rolstad Johansen er manager for bandet Framferd. Han gleder seg alt til årets Hammerslagfestival i desember, selv om han vet at det provoserer mange.

Økende metalmiljø i Tønsberg

17. januar, 2021

07:20

Ingen kommentar

Stadig flere ungdommer i Tønsberg tiltrekkes av musikkformen heavy metal. Bandet Framferd er imponert over hvor mange dyktige unge talenter det er i denne byen.

SILJE MOSSESTAD tekst og foto

Tønsbergmannen Bjørn Almar Rolstad Johansen som stod i spissen for Hammerslagfestivalen har provosert mange.

Individualister

Mellom 240 og 250 personer i alderen 18 – 40 år møtte opp i det mye omtalte «Spiret» i desember i fjor.

– Det kom folk fra Canada, England, Italia, Frankrike, Bergen, Kristiansand og Oslo. Men vi ble dårlig mottatt i pressen, sier Bjørn Almar, som er manager for bandet Framferd.

Han vil understreke at svartmetallere er individualister i en gruppe.

– Vi spiller dyster musikk. Tekstene har i utgangspunktet et antikristent innhold. Det er en form for opprør mot samfunnsnormene og den organiserte religionen. Vi ønsker å tenke sjøl og heve de gamle skikkene, forteller medlemmene i Framferd.

Leder for Haugarock, Axel Vegelbo, bekrefter at det er et stadig voksende metalmiljø i Tønsberg.

– Det er ikke så mye streit rock’n roll nå lenger. Britisk pop er heller ikke det som er mest in. Det er riktig at metalmiljøet dominerer rockemiljøet i Tønsberg for tiden.

– Er det positivt eller negativt?

– Det er ikke negativt slik jeg ser det. Metal-ungdommen er ryddige folk å forholde seg til og det har ofte vært mer alkohol og rus i bildet blant andre musikkmiljøer enn i metalmiljøet i forbindelse med konserter og arrangementer, sier Vegelbo.

Han mener derfor at foreldre ikke har noen grunn til å bekymre seg selv om ungdommene tiltrekkes av dette miljøet.

Fullt hus

Framferd hadde eksistert i et år da de spilte på Royal Oak 25. september 2004.

– Vi fikk høre at vi skulle være fornøyde om det kom 30 stykker. Men det dukket opp 100 mennesker denne kvelden. Året etter var det fullt hus på Haugar. Jeg tipper at det er cirka 150 personer i Tønsberg som føler en tilhørighet til byens metalmiljø, sier Bjørn Almar.

De aktive bandene i Tønsberg innenfor heavy metal sjangeren er foruten Framferd; Dragstafur, Isilma, Iscariot, Toamol og ikke minst Amoena.

– Det sistnevnte bandet har medlemmer tidlig i tenårene som er ufattelig dyktige. Det er skikkelig kvalitet over det bandet, synes bandmedlemmene i Framferd. De hevder at flere av de unge utøverne kommer til å nå langt innen denne musikken.

Andre metallband fra Tønsberg er blant annet Untime, No place to hide og Pesta.

Hyggelige folk

– Svartmetallere er verdens hyggeligste folk, og vi følger gjerne gamle damer over gata. Noen synes vi er flinke til å spille, men liker ikke selve stilen. For meg er det viktigste å bli akseptert som en god musiker, sier Magnus Nødset (23).

– Jeg hadde en litt artig opplevelse for en stund siden da jeg var hos tannlegen min her i Tønsberg. Han kommenterte utseende mitt og lurte på om jeg spilte i band, forteller Mats Andreas Kittelsen (22).

– Tannlegen spurte om han kunne få høre noe av det vi lager. Jeg ga ham en skive, og dermed trakk han to tenner gratis. Vi hørte på musikken mens han trakk tennene mine. He he!

– Og du liker vel smerte du da?

­– Nei, jeg satt og skalv selv med bedøvelse jeg….

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg  2005

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *