Økning i konkurser første halvår 2022

14. juli, 2022

11:54

Ingen kommentar

Halvveis gjennom 2022 kan vi konstatere at det er en økning i konkurser på 5,6 prosent sammenlignet med 2021. Hele 7617 personer har mistet jobben som følge av konkurser så langt i år, en økning på 26,2 prosent sammenlignet med første halvår 2021. Dette viser konkursstatstikken til data og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Juni ble nok en måned med økning i konkursene med en økning på 7,2 prosent sammenlignet med juni i fjor. Samlet sett gir det en økning i konkurser på 5,6 prosent så langt i år. Samlet har 1870 virksomheter gått overende.

– Konkursstatistikk er en viktig indikator på hvordan det står til med næringslivet. Bedriftene opplever økte kostnader til lønninger, energi, renter og skatt. Noe som øker belastningen for bedriftene for tiden, samtidig som reallønnsnedgang hos folket fører til lavere kjøpekraft. Dette er faktorer som påvirker bedriftenes lønnsomhet. Jeg er derfor ikke overrasket over økningen i konkursene, og tror det vil øke mer utover året, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. Hun legger til at konkursene ikke bare rammer bedriftseierne:
– Når vi ser økning i konkursene vil dette bidra til å lette presset i økonomien. Men når 26,2 prosent flere mister jobben som følge av konkurs i år enn under pandemien i fjor, er det jo klart svært ille for de som rammes, sier Melhus.

Ny konkursøkning for hotell og restaurant

Jordbruk, Skog og Fiske har kommer dårligst ut med en økning i konkursene første halvår på 31,3 prosent sammenlignet med de seks først månedene i fjor. Tett fulgt av Engros og agentur med en økning på 27,8 prosent. Tjenesteyting er en stor bransje med en konkursøkning på 19,9 prosent. For juni måned isolert ser vi at Hotell- og restaurantbransjen igjen opplever økning i rene konkurser med 26,9 prosent, Bygg og Anlegg øker med 19,8 prosent, og Engros/Agentur øker med hele 66,7 prosent i forhold til juni i fjor.

Det er stor variasjon mellom bransjene. Eiendom kommer best ut med en nedgang i rene konkurser på 18,8 prosent i første halvår. Bransjen Detaljhandel har også nedgang med 9,5 prosent. Bransjen Transport og Lagring har en nedgang på 8.6 prosent.

Verst i Nordland og Vestfold og Telemark

Av fylkene er det Nordland med en økning på 28,3 prosent, og Vestfold og Telemark med 27,8 prosent, som har de dårligste seks første månedene av året innen rene konkurser. Kun Oslo og Viken har nedgang i antall konkurser, med henholdsvis 3,9 prosent for Oslo og 1,7 prosent for Viken.

 

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet er en ledende global leverandør av forretningsdata og analyse som gjør det mulig for bedrifter i hele verden å forbedre forretningsresultatene. Dun & Bradstreets Data Cloud, driver løsninger og leverer innsikt som gir kunder mulighet til å akselerere inntektene, redusere kostnadene, redusere risikoen og transformere virksomheten. Siden 1841 har selskaper i alle størrelser hatt tillit til at Dun & Bradstreet hjelper dem med å håndtere risiko og avdekke muligheter.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *