Økt husleie som resultat av kraftig indeksregulering

7. februar, 2022

08:03

Ingen kommentar

Foto: Knut Neerland

Mange leietakere vil oppleve utfordringer knyttet til økning i husleien som et resultat av årets kraftige indeksregulering. Denne justeres i tråd med den generelle prisøkningen i samfunnet, og gir utleier en kompensasjon for økte utgifter, sier administrerende direktør, Vibecke Lyse Augdal.

et kostet i gjennomsnitt 10.452,- kroner å leie en 1-roms leilighet i Oslo i januar. Dette er en økning på 0,3 prosent fra forrige måned. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en økning på 6,4 prosent.

En 2-roms kostet i gjennomsnitt 13.654,- kroner, dette er en økning på 1,1 prosent sammenlignet med forrige måned. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en økning på 5,7 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo kostet nå i gjennomsnitt 16.597,- kroner å leie i måneden. Sammenlignet med forrige måned er det en økning på 1,2 prosent. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en økning på 3,4 prosent.

-Vi har i Oslo opplevd stor pågang fra leietakere, der også mange søker bolig langt frem i tid. Flere meglere har allerede signert kontrakt med oppstart på forsommeren. Da samfunnet nå gradvis har gjenåpnet seg, ser vi større aktivitet leiemarkedet som igjen har påvirket leieprisene. Leietakerne er nøye på pris og kvalitet på boligene da de fortsatt har et godt utvalg av boliger. Vi ser en økning i henvendelser fra utleiere som har en til to sekundærboliger, sier regionssjef Siri Anne Bernum Halck.

Bergen

Det kostet i gjennomsnitt 11.704,- kroner å leie en 2-roms leilighet i Bergen i januar, dette er en nedgang på 0,1 prosent fra forrige måned. Sammenliknet med samme måned i fjor er dette en økning på 8,6 prosent. En 3-roms kostet i gjennomsnitt kroner 14.330,- pr. måned. Det var en økning på 8.1 prosent fra januar 2021.

-I januar leide vi ut 45 prosent flere boliger sammenliknet med januar i fjor, en måned som var preget av nedstengning av samfunnet grunnet den daværende smittesituasjonen. En utvikling vi har sett under pandemien er at leietakerne er mer opptatt av standarden på leieboligene enn før. Det har vært åpenbart at mange har vært innstilt på å måtte tilbringe mer tid hjemme enn man var vant med før pandemien. Leieprisene i Bergen steg for alle typer boliger i 2021. Den positive prisutviklingen har fortsatt i 2022, sier daglig leder ved Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove

Stavanger

En 2-roms i Stavanger koster i gjennomsnitt 10.679,- kroner per måned, en oppgang på 2 prosent sammenliknet med forrige måned og en nedgang på 0.8 prosent sett mot samme måned året før. En 3-roms kostet i gjennomsnitt 14.310,- kroner per måned. Sammenlignet med forrige måned er det en oppgang på 8,2 prosent, og en oppgang på 11.6 prosent sammenliknet med januar 2020.

-Antall ledige boliger i Stavanger teller 6,5 prosent færre enn forrige måned, og vi ser at et lavere tilbud fører til at økningen i leiepriser fortsetter. Utleiemegleren Stavanger har leid ut flere store 3-roms leiligheter denne måneden i en høyere prisklasse, som forklarer litt av den kraftige økningen vi ser, sier daglig leder ved Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge

Trondheim

I Trondheim kostet en 2-roms i gjennomsnitt 11.385,- kroner i januar, som er en nedgang på 6.1 prosent fra forrige måned, og en økning på 9.5 prosent sett mot samme måned i 2021. En 3-roms kostet i gjennomsnitt kroner 14.877, en økning på 3.9 prosent sammenliknet med desember og en økning på 9.3 prosent sett mot samme måned året før.

-Januar er normalt en aktiv måned i leiemarkedet, også i år på tross av korona. Det oppnås gode leiepriser på de sentrale og moderne objektene. Det er studenter, men også bedrifter og arbeidstakere som er i markedet nå, sier Daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan

Romerike

Det kostet i gjennomsnitt 9.320,- kroner å leie en 1-roms leilighet i januar, dette er en økning på 14.2 prosent fra forrige måned, og en økning på 24 prosent sammenliknet sett mot samme måned i fjor. For en 2-roms kostet det i gjennomsnitt 11.177,- kroner i januar. Sammenlignet med forrige måned er dette en nedgang på 1 prosent. Sett mot samme måned i fjor er det en økning på 0,2 prosent.

En 3-roms leilighet på Romerike kostet i gjennomsnitt 15.337,- kroner. Sammenlignet med forrige måned er det en oppgang på 13,8 prosent. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,6 prosent.

Nedre Romerike

-Nytt år gir normalt sett ny giv og mer aktivitet på leiemarkedet. På Romerike har vi merket en økning i antall leietakere på visning i januar, men det har variert veldig med tanke på områder og type boliger. Det vil fortsatt være et stort tilbud av boliger til leie på Romerike generelt, da det bygges mange nye boliger. I det siste har den største endringen vært prisoppgangen for de aller minste leilighetene. Prisøkningen på 1-roms leiligheter har sammenheng med at det har kommet en del nyoppførte 1-roms leiligheter på markedet, med god standard og meget sentral beliggenhet. Også for 3-roms leiligheter har vi sett en markant prisoppgang den seneste tiden. Med en gradvis større gjenåpning av samfunnet fremover, er det også stor sannsynlighet for at vi får enda flere potensielle leietakere i markedet, sier daglig leder for Utleiemegleren Lillestrøm, Tom Anders Andersen.

Øvre Romerike

-Vi gikk inn i et nytt år med store forventinger, og januar har vært en bra måned for Jessheim. Antall leietakere på visning har økt i januar, og oppdragstilgangen har vært god. Vi har mange boliger på vei ut i markedet i februar og gleder oss til høy aktivitet. I tillegg opplever vi god etterspørsel fra investorer som ønsker seg inn i boligmarkedet på Jessheim, sier daglig leder for Utleiemegleren Jessheim, Tom Fjalestad

Asker og Bærum

Det kostet i gjennomsnitt 12.909,- kroner å leie en 2-roms leilighet i Asker og Bærum i januar. Dette er en oppgang på 4,9 prosent fra forrige måned, og en oppgang på 9,2 prosent sammenliknet med samme måned i 2021.

Utleiemegleren Asker og Bærum har lagt bak seg en god start på 2022, med svært god interesse på flere av våre annonserte boliger. Spesielt er det rift om nyere boliger med god standard og sentral beliggenhet. I januar har vi fått inn mange nye spennende objekter som vil legges ut på leiemarkedet i de kommende månedene.

-Vi opplever økt interesse for å investere i utleiebolig i Asker og Bærum fra både privatpersoner og profesjonelle aktører, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Mats Larsen

Drammen

For en 2-roms leilighet i Drammen kostet det i gjennomsnitt kroner 10.558,- kroner, som er en oppgang på 2,2 prosent sammenliknet med desember og en oppgang på 13,4 prosent sammenliknet med januar 2020.

-Interessen fra leietakere har tatt seg opp og det har vært flere på visninger nå på nyåret enn det var i desember. Det er har vært spesielt god interesse på de dyrere boligene vi har hatt for leie, sier daglig leder for Utleiemegleren Drammen, Eivind Sveen.

Østfold

I en krevende tid med stengt kontor og strenge smittevernregler fortsetter vi å vokse. Vi leide ut over dobbelt så mange boliger i januar 2021 som i januar 2020.

Det er en økning av boliger i markedet, men vi får godt med henvendelser på våre annonserte boliger og da særlig de nyoppførte. Vi ser frem til å kunne åpne dørene å ta imot kunder på kontoret igjen, sier daglig leder for Utleiemegleren Østfold, Helge Hanch-Hansen.

Vestfold

I januar våkner utleiemarkedet til igjen etter en litt roligere tid i markedet i desember. Vi har hatt en aktiv måned med godt oppmøte på visningene. Det er normalt en del som flytter på seg etter jul og det var det også i år.

-Vi hjelper til med utleie hele veien fra Skien til Horten fra vårt kontor i Sandefjord og har den siste tiden opplevd stor og økende interesse i våre tjenester i Grenlandsområde. Jeg tror mye av årsaken til det er at flere leier ut i Skien og Porsgrunn og at utleiemarkedet der har tatt seg opp veldig den siste tiden, sier daglig leder for Utleiemegleren Vestfold, Karsten Olsen.

Kristiansand

Det koster i gjennomsnitt kroner 6.335,- å leie en 1-roms leilighet i Kristiansand. Til sammenlikning koster det i gjennomsnitt kroner 8.379,- for en 2-roms og kroner 11.589,- for en 3-roms leilighet. For en 4 roms må leietaker i gjennomsnitt ut med kroner 12. 532,- og kroner 13.000,- for en 5-roms leilighet.

Vi opplever en etterspørsel i markedet etter rekkehus, tomannsboliger og eneboliger i etablerte boligområder med skoler og barnehager.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *