Onsdag 14. juni klokken 12 skal nødvarsel på mobil testes ut mot publikum over hele Norge. Da vil alle nyere mobiler som ikke er slått av eller står i flymodus begynne å vibrere, ule og få en tekstmelding om varslingsprøven. (Foto: If)

Onsdag kan bilister bli skremt av ulende nødvarsel

14. juni, 2023

07:02

Ingen kommentar

En svært høy, ukjent sirenelyd inni bilen kan overraske sjåfører i fart: Forsikringsselskapet If ber trafikanter være forberedt på nasjonal test av nødvarsel på mobil onsdag klokken 12.

Det er Politiet som prøver ut nødvarsel på mobil  til alle. Samtidig tester Sivilforsvaret sine tyfoner. Testen skjer klokken 12 onsdag 14. juni. Praktisk talt alle over hele landet med mobil vil delta, enten de vil eller ikke.

– Denne varslingsprøven over mobilnettet er flott å gjennomføre, men den kan nok overraske en god del sjåfører under kjøring. Den inntrengende, sireneaktige lyden er svært høy. For praktisk talt alle er den fullstendig fremmed. Her kommer mange til å få bakoversveis, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Hold godt på rattet! Jeg tror faktisk enkelte kommer til å bli vettaskremte av den høye lyden inni kupeen, og ikke forstå at den stammer fra mobilen, sier han.

If mener det er viktig for trafikksikkerheten at folk som ferdes i trafikken rundt klokken 12 onsdag er klar over at den høye, ukjente lyden kommer.

– Det hjelper ikke om mobilen din er på lydløs eller har lavt lydnivå. Nødvarselet overstyrer dine innstillinger, og sirenelyden kommer til å være inntrengende og svært høy. Den vil vare i ti sekunder. Hvis du er forberedt på at den vil komme under kjøring, blir du ikke vippet av pinnen eller distrahert når du er i trafikken, understreker kommunikasjonssjefen i If.

Alle nyere, oppdaterte mobiltelefoner tilkoblet 4G/5G mottar nødvarsler via varsellyd, vibrering og tekstvarsel.

Nødvarsel kan benyttes av myndighetene til å varsle befolkningen på mobiletelefon om akutte og alvorlige hendelser. Varslet består av opplysninger om hva som hender, og hva du bør gjøre for å ivareta og beskytte deg selv.

Nødvarsel kan sendes ut ved både lokale, regionale og nasjonale hendelser.

Mer om test av nødvarsel og varslingsprøve av tyfoner onsdag 14. juni finner du her: https://www.nodvarsel.no/test-av-nodvarsel/

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *