ÅPNER NY KLINIKK: Optikeren på Teie (Nøtterøy Ur & Synssenter AS) åpner i neste uke en egen klinikk med behandling for tørre øyne. Her ser vi Johnny Karlsen Gründell (optometrist).

Optiker utvider horisonten

12. januar, 2022

17:59

Ingen kommentar

Optikeren på Teie (Nøtterøy Ur & Synssenter AS) åpner neste uke en egen klinikk der man kan få behandling for tørre øyne.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

– Vi har gått til anskaffelse av nye instrumenter for undersøkelse og behandling av dette. Vi har investert i Lacrydiag for å kontrollere tårefilm og tårekjertler, og Lacrystim for stimulering/behandling av tørre øyne, forteller Johnny Karlsen Gründell, optiker.

I dagens samfunn sliter fler og fler med tørre øyne. For noen kan øynene renne men det kan være tegn på tørrhet. Eller kjertler som ikke virker 100 prosent lenger. Disse kjertlene kan stimuleres til å virke som normalt igjen, sier han.

Ønsket samarbeid

For cirka tre år siden fikk Karlsen Gründell en forespørsel fra Erik Vinje Olbjørn (St. Olav Helseklinikk i Tønsberg) om å innlede et samarbeid med AMD pasienter han behandlet.

– Dette synes jeg virket svært interessant så jeg takket ja. Erik hadde også tilsvarende samarbeid med en annen optiker i Tønsberg. Opplegget var slik at pasientene hans kom til meg først. Vi målte visus, tok bilder av øyebunnen og noen ganger målte vi synsfelt og kontrastsensitivitet også, sier Karlsen Gründell.

Mange opplevde forbedring

Pasientene gikk så inn i et intensivt behandlingsprogram med akupunktur to ganger daglig i cirka to uker. Så kom de tilbake til meg for ny runde hvor jeg målte det samme en gang til. De samme pasientene kom tilbake etter tre måneder for ny behandling og kontroll.

–Så etter to år ble jeg invitert med til Eye Hospital of Beijing for å fortelle om mine erfaringer med akupunktur behandling og AMD. Jeg må presisere at jeg ikke har foretatt en fullverdig studie med statistikk og konklusjoner, men det kommer kanskje senere.  Det jeg kunne fortelle om var observasjonene jeg har sett, og jeg vil gjette at 60 – 70 prosent opplevde forbedring. Noen kunne lese to linjer mer og på de fleste bildene kunne man lett se forbedring. Forkalkningene (drusene) ble synlig mindre på den korte tiden, sier optikeren.

For de pasientene som man ikke kunne se store forbedringer, var det heller ikke forverringer.

– AMD er jo en degenerativ tilstand hvor sentralsynet gradvis blir forringet til det kan bli helt borte. Så det at det ikke ble verre er jo også bra, sier han.

BESØKTE KINA: Johnny Karlsen Gründell har vært i Kina og sett hvordan de behandler tørre øyne der. Her sitter han utenfor Beijing Eye Hospital. FOTO: BENTE WEMUNDSTAD

På kurs i Beijing

I juni i fjor ble Karlsen Gründell invitert med på kurs i OCT i Beijing.

– Jeg fikk sitte sammen med øyeleger der nede i noen dager og se de tok bilder og analyserte disse. De tok mellom 100 og 150 bilder om dagen, litt flere pasienter enn jeg er vant til.

Det var spennende å se hvordan de behandler øyesykdommer i Kina. De bruker tradisjonell vestlig medisin blandet med akupunktur, massasje, varmebehandling, urter, kosthold og microcurrant.

Restimulerer sovende celler

Vi kan nå tilby behandling med microcurrant behandling.

– Denne behandlingen går ut på å tilføre mikro strøm på øynene. Apparatet er spesielt designet for øynene og er FDA godkjent. Behandlingen går ut på å restimulere sovende celler og øke sirkulasjonen slik at cellene kan kvitte seg med avfallsstoffer, få bedre energi, næring og kommunikasjon. Denne teknologien er vel dokumentert med forskning og har ingen bivirkninger. Kan brukes mot AMD, glaukoma, Retinis Pigmentosa og Stargarts og Ushers syndrome. I tillegg til å tilby behandling med microcurrant har vi begynt å selge apparatene også. Da kan pasientene behandle seg selv hjemme, noe som kan være behagelig og man kan bestemme tidspunktet selv, sier han.

Spennende samarbeid

I tillegg til vanlig optikerpraksis synes Karlsen Gründell at det er spennende å se at det finnes behandlinger mot ting som mange mennesker lider av, og at det finnes behandling ved siden av tradisjonell vestlig medisin.

–Men jeg understreker; vi anbefaler alle våre pasienter til å gå til øyelege først, og fortsette med det til øyelegen sier noe annet. Dette vi driver med er behandling i tillegg til øyelegenes, sier han.

–Samarbeidet med Erik og Ole-Jørgen på St Olav Eye Clinic og Beijing Eye Hospital er spennende og lærerikt. Nå ser det også ut til at vi får en norsk øyelege med på teamet, så jeg gleder meg til tiden som kommer, sier han.

Det er Carl Christian Otterbech (daglig leder og optometrist) som driver Nøtterøy Ur & Synssenter AS.

–Vi er lokalisert sentralt ved Teie torv, og har gratis parkering ved døren med tilrettelegging for bevegelseshemmede, sier Karlsen Gründell.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *