Ordbok til ungdom – brutal og nødvendig

12. september, 2022

12:44

1 kommentarer

Selvmord tar nå flere liv blant unge i Norden enn trafikkulykker, overdoser og kreft. Annenhver dag mister vi et ungt menneske til selvmord i Norge. Tre av fire unge som tar livet sitt, er gutter.

Ingeborg Senneset har skrevet boken «Ordbok for overlevelse». Bokens hensikt er å forberede unge på voksenlivet og overleve. En bok på liv og død. Den er å anse som et samfunnsoppdrag, der vi gir barn og unge et verktøy for å håndtere ungdomstiden og for å holde ut.

Vente bare litt

-Om bare én ung person klarer å vente bare litt, litt til, med destruktive eller dødelige løsninger på problemene sine, har boken fylt et skrikende samfunnsbehov, sier Senneset.

Boken er primært til ungdom, men den er også like mye til foreldre, skoleverket, helsetjenesten – og alle som er i kontakt med ungdom, slik at de bedre kan sette seg inn i en ungdoms tilværelse, for å kunne møte dem der de er, med sine utfordringer.

-Nå når jeg er voksen så skulle jeg ønske jeg kunne snakke til barnet og ungdommen i meg. Se det lille barnet i øynene og si noe realistisk om det mørket jeg skulle gjennom, med traumer, selvskading, spiseforstyrrelser og angst. Men også si at dette skal du gjennom og du skal holde ut. Du må det. For det kommer til å bli bra. Det skulle jeg visst før, sier Senneset.

Lort og lykke

Boken rommer også temaer som sex, konspirasjonsteorier, fillers i leppene, rasisme, lhbtiq+ og løgner. Ingeborg gir leseren sine usminkede, fortrolige råd, og man får ta del i hennes tvil. Det er en intim og brennende bok om å holde ut, finne sin plass og sette grenser. Det øver Ingeborg på selv.

-Jeg skulle visst så mye mer om hva som er normalt og ikke, jeg skulle hatt et språk. En ordbok om både lort og lykke. Det skal denne boken være. Brutal og nødvendig. Kun fakta, ingen fiksjon. Men heller ikke et informasjonshefte. Selv er jeg fortsatt ikke frisk. Men jeg gjør friske ting. Det kan flere, mange, mange flere, om de bare får – og gir seg selv – sjansen, avslutter Senneset.

 

Om «Ordbok for overlevelse»:

Denne ordboken er livsviktig. Den er en overlevelsesguide, et A–Å om hva som kan vente på ferden fra ungdom til voksen. IngeborgSenneset deler brutalt ærlig om angst, skam og tilhørighet. Her forteller hun om ting hun aldri har turt å si høyt før. Du får hennes usminkede, fortrolige råd. 

«Ordbok for overlevelse» er en intim og brennende bok om å holde ut, finne sin plass og sette grenser for seg selv. Senneset er verken frisk eller perfekt, men hun er på vei og hun øver. Med boken kan dere øve sammen. Den er en alfabetisk guide til det å være ung og overleve, illustrert av Christian Bloom.

Om Ingeborg Senneset:

Ingeborg Senneset er åpen om et liv med anoreksi og tre år som psykiatrisk pasient, men er i dag utdannet sykepleier, jobber som journalist og foredragsholder, og er jevnlig i TV, radio og podcaster som samfunnsdebattant. Hun fikk Årets gullpenn under Vixen Awards 2020, NTBs språkpris i 2021 og Årets Mensapris i 2022.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Én kommentar

  1. Hei Ingeborg, jeg følger deg på Facebook, og jeg leser.. MED GLEDE.. at noen skriver om selvmord! Det å sette seg en tidsfrist.. velge å leve litt lenger, om det er to måneder, en uke, eller kanskje bare til neste dag.. har reddet meg MANGE ganger! Det er fremdeles mulig å snakke med seg selv, ungdommen i seg, eller barnet i seg.. det er ikke for sent.. faktisk. Gleder meg til å lese boka di!! Selv blogger jeg om Dissosiativ identitetsforstyrrelse på livetmittmeddid.no ,og har selv en datter som har slitt med alvorlig anorexi. Mvh Helene Sigvartsen Mydland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *