Ordføreren varslet om endringer i seniortjenester

8. januar, 2023

17:28

Ingen kommentar

På seniortreffet sist torsdag i Nøtterøy pensjonistforening holdt ordfører Jon Sannes Andersen et innlegg der han var innom dagens seniortjenester, og sa at det kan bli endringer i fremtiden på grunn av for få ansatte.

Tekst: Gunnar Svendsen, Nøtterøy Pensjonistforening.

Aller først ble vi ønsket godt nytt år av ordføreren. Andersen sa han hadde også lyst til å høre foredraget av Gyrid Beck Solberg senere i dag. Mye med tanke på hvordan vi skal drive eldreomsorg fremover. Ikke at foredraget handler om eldreomsorg, men mer om vårt eget ansvar for egen velferd og egen helse. Ordføreren sier at framtiden ikke blir som vi er vant til, fordi vi «ikke har folk» Kommunen trenger fagkompetanse nok. Sykehuset i Vestfold har kortest liggetid i landet grunnet stort innrykk i andre enden. Legene reparerer mer effektivt og det blir færre som er ansatt i tjenesteyting. Hjemmetjenesten må gå gjennom hva vi driver med i dag og se på hva vi må kutte ut i fremtiden, sa ordføreren. Da kan tjenester noen har fått, bli tatt bort, fortsatte han. Støttekontakter kan bli tatt bort. Dette er dumt for den som det gjelder og for samfunnet. Ordføreren ønsker at vi som forening skal diskutere dette temaet. Og kommunen ber om at ressurssterke eldre tar et større ansvar selv. Hold dere i form anbefaler ordføreren. Han nevnte innegolfen vår forening inviterer til. Deretter takket ordfører Andersen for oppmerksomheten. 

-Det er meg det kommer an på

Gyrid Beck Solberg hørte ordfører Andersens innlegg, og nevnte sin 91 årige mor som har fått en maskin hjemme som sier at hun må ta pillene sine. Før kom hjemmesykepleien og gav pillene til henne. Slik blir tid frigjort til noen andre – kan en håpe det?

Ellers snakket Beck om «hvordan snakker du til deg selv»? En må snakke positivt til seg selv. Hun snakket og om hvordan vi oppfatter andre og om vi bestemmer oss for å lytte. Vi bestemmer ikke over andre, men vi bestemmer hvordan vi selv takler andre i hverdagen. Det er forskjell på «det er deg det kommer an på» og «det er meg det kommer an på». Vi bør fokusere på noe å være takknemlig for, sier Beck. Hva har vi fokus på? Det er ikke de lykkelige folka som er takknemlige, fortsetter hun, men de takknemlige folka som er lykkelige. Vi er nødt til å akseptere at vi har utfordringer i blant. 

Hva er du god på ?

Beck sier vi må fokusere bare på det som vi ønsker å bli bedre på. Ferdigheter kan være et eksempel. Har du lyst til å bli god så meng deg med de som er bedre enn deg, sa faren til Gyrid Beck. Han skal også ha sagt «Du har to ører og en munn, bruk de i det forholdet» Det er forskjell på å høre og å lytte. Og – tenk over at du egentlig er «bra nok» – det holder det. Det er lov å være god. Skal vi finne inspirasjon så må vi ha noe å hente den fra. 

Så skal vi fortelle sidemann forrige gang vi var god. Tre minutter. Folk snakket ivrig og fant noe å være stolt over. Senere var tema at det er ingen som har angret på at de har gjort noe bra for seg selv. Man kan gå inn for å bli god og gjøre noe med det. Vi må takke for skryt, bli god på å ta i mot ros. «Det er meg det kommer an på». Men det er og viktig å bli sett for den man er, ikke bare for det man kan prestere. Beck sier det er godt å være trygg i det man driver med. Janteloven nevnte hun og hun har og armbånd hvor det står trygg, fått av en lytter. Armbåndet  har hun  med til å motivere seg selv. Hva  motiverer dere? Hvilken motivasjon har du? Ingen fortjener å høre til et bedre arbeidslag enn det de bidrar til selv, sitat Marit Bjørgen. 

Gitt ut bok

Under tema å se muligheter nevnte hun at Cato Zahl Pedersen er den eneste i hele verden som har gått til sydpolen uten å fryse på fingrene. Beck skrøt av Catos evne til å løse utfordringene. Han har og gitt ut bøker om sitt liv. Gyrid Beck Solberg  hadde med boken «Det er meg det kommer an på» til kr 298,- som man kunne få kjøpt på medlemsmøtet. Det er mulig å få Beck Solberg sine bøker på neste medlemsmøte i Nøtterøy pensjonistforening. 

-Oppførsel smitter sa Gyrid Beck Solberg. – Har du lyst til at folk lyser opp når du kommer eller hva om de lyser opp når du går?

“Lyst på livet”-kurs

Etter foredraget fikk vi en folder fra Færder kommune. Vår kommune inviterer grupper på 6-8 personer til kurset «Lyst på livet». Det er basert på Stortingsmeldingen «Leve hele livet». Målet er at seniorer kan mestre livet lenger og ha en trygg, aktiv og verdig alderdom. Tema mat, aktivitet og fellesskap og dine planer for fremtiden? Kurset starter 18.januar fra 11:00-14:30. og koster kr 250,- servering og kursmateriell inkludert – i 7 dager. Steder; Enten frivillighetssentralen på Tjøme eller møte på Sjølystsenteret på Nøtterøy. Sendt påmelding til: aldersvennlig@faerder.kommune.no eller ring kommunen tlf 415 06 511

Info fra styret foregikk da vi hadde drukket kaffe og kjøpt inn lodder. Bevertning påsmurte rundstykker, kaffe og kake. Pensjonistforbundet sentralt ønsker at vår forening skal opptre på nye arenaer. Vårt tilskudd der er innegolf. Det blir billigere jo flere som er med. Bli med du også? Det settes av tid der til kaffe og vafler og en god prat. Dette skjer inne nå og så blir det golf ute til våren. Se BY Tønsberg & Færder, Facebook, Linkedin og flere arenaer. Leder i vår forening har sendt ut epost og spurt om dere har innspill til aktiviteter i foreningen. 

Ellers har Nøtterøy pensjonistforening en redaksjonsgruppe som i samarbeid med BY Tønsberg & Færder lager aktuelle innlegg for oss seniorer. BY Tønsberg & Færder har et godt tilbud spesielt til pensjonistene, gå inn og abonner.

Mange aktiviteter

Nøtterøy pensjonistforening setter i gang en aktivitet til våren som vi kaller «Mat som medisin».  Handler om hvordan vi kan tenke over hva vi spiser. Tenk over hvilke vitamin- og andre helsekost piller vi tar. Kanskje kan vi spise «riktigere» i steden? Det blir 8 kurs til våren, så meld dere på – etterhvert. Statsforvalteren vil bli en nær samarbeidspartner, kommunen også. Leder for dette blir foreningens leder Magne Tuxen.  

Han inviterer til en runde i gokart også,  til våren, nærmeste anlegg ligger i Andebu. Noen som er godt kjent med fuglereservatet ved Semslinja? Hva med en tur dit? 

Kan dere sende inn ønsker om tema for foreningen? Spørsmål til oss? Er du ikke medlem så kom å se hvordan vi har det og meld deg inn. Vi ønsker å jobbe på mange flere arenaer og er ute etter innspill. 

Vi drar i gang å møtes på Nøtterøy bakeri på de tre torsdagene som ikke har vårt månedlige medlemsmøte. Klokken 13:00 på Teie. Helt frivillig oppmøte. Ta med en bekjent da vel.

Våre medlemsmøter starter heretter kl 12:00, fortsatt torsdager. Teie Kirke låner oss lokalene. 

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.