Foto: Jason Leung via Unsplash

Over halvparten av norske bedrifter tvinges til å takke nei til kunder grunnet potensiell risiko

29. mai, 2024

14:23

Ingen kommentar

-I mange tilfeller skyldes dette et utilstrekkelig beslutningsgrunnlag. Selskapene blir usikre på om deres forretningsforbindelser har forhold hos seg som kan innebære regelbrudd innen områder som bærekraft, hvitvasking eller sanksjoner, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge.

 En ny undersøkelse fra det globale data- og analysefirmaet Dun & Bradstreet viser at 63 prosent av norske selskaper har avvist mulige kunder på grunn av utilstrekkelig innsikt i risikoene som kan være forbundet med forretningsforholdet. Til tross for dette rapporterer 69 prosent at det ikke finnes ekstrabudsjetter som kan investeres i etterlevelsesprosesser neste år.

– Det er bemerkelsesverdig at så mange norske selskaper går glipp av forretningsmuligheter grunnet potensiell risiko. I Norge har vi gode data tilgjengelig, og de selskapene som vet å benytte seg av disse dataene får konkurransefortrinn fremfor de som sier nei takk til kunder grunnet utilstrekkelig beslutningsgrunnlag. Disse selskapene sier nei ettersom de er usikre på om deres forretningsforbindelser har forhold hos seg som kan innebære regelbrudd innen områder som bærekraft, hvitvasking eller sanksjoner, sier Almskog.

En ny undersøkelse blant 150 beslutningstakere innen regelverketterlevelse i norske selskaper viser til en utfordrende arbeidssituasjon for compliance-funksjoner. Etterspørselen etter ressurser som har ansvar for å sikre at organisasjoner følger relevante lover, regler og interne policyer har økt i gjennomsnitt med 69 prosent det siste året. 75 prosent svarer at den høye arbeidsbelastningen har resultert i reaktiv brannslukking, i stedet for proaktiv risikohåndtering.

Flere ulike reguleringer driver arbeidsbelastningen i selskapene. 65 prosent av beslutningstakerne innen compliance svarer at belastningen har økt for ESG (miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring), tilsvarende tall for reguleringer innen sanksjoner og eksportkontroll ligger på 69 prosent. I anti-hvitvasking og banksekretesse svarer 66 prosent at tidsbruken har økt.

– Selskapene opplever et enormt rapporteringspress drevet av globale hendelser som klimakrisen, geopolitiske konflikter og økt organisert kriminalitet. Fremover kan vi vente oss ytterligere reguleringer, og for å håndtere dette må selskapene investere i automatisering av compliance-arbeidet. Det er nødvendig for at bedriftene skal kunne følge og håndtere endringer i en stadig mer kompleks og sammensatt verden. I tillegg til å sikre at eksterne krav oppfylles, er automatisering av compliance-arbeid en forutsetning for å kunne utnytte forretningsmuligheter, sier Almskog.

Metode:

Undersøkelsen ble gjennomført av Censuswide blant 1354 beslutningstakere innen alle bransjer i Storbritannia, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Østerrike, Tyskland, Sveits og Polen (18 år og eldre) i perioden 04.04.2024 – 11.04.2024.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.