SOMMERFEST: Det ble en vellykket affære da 60 av Sidebygningens deltakere hadde årets sommerfest i Festlåven på Gauterød forrige torsdag. Dagen fikk navnet "En dag i andre omgivelser". Foto: Bendik Berntsen

På innsiden av Sidebygningen

25. juni, 2024

18:23

Ingen kommentar

Tekst: Bendik Berntsen

For Sidebygningen er det sosiale i sentrum. Og rundt alle de gode opplevelsene står det flere stødige støttespillere.

Fuglene kvitrer og det gode sommerværet speiler seg i humøret til de nesten 100 menneskene som har møtt opp på vakre Åsmundrød Gård Dons. Før jeg i det hele tatt får stilt et eneste spørsmål har jeg blitt tilbudt is flere ganger samt fått spørsmål om jeg vil bli med på middagen senere på dagen. Det ligger i Tone Bendixens og Hege Gullstrands natur å glede andre. De er miljøarbeidere i Sidebygningen.

GAVMILDE: Hege Gullstrand og Tone Bendixen tilbyr andre is først, før de sniker til seg en selv. Foto: Bendik Berntsen

– Vi har begge jobbet her i 13 år og kan trygt si at vi har verdens beste jobb, forteller de innledningsvis før de foklarer hva Sidebygningen er:

– Sidebygningen er et lavterskel- og interkommunalt tilbud for mennesker med psykiske plager og/eller utfordringer med rus. Her tilbyr vi et sosialt fristed der alle i Tønsberg og Færder mellom 18 og 67 år kan ringe eller møte opp, helt uten henvisning. Alle blir inkludert, seks dager i uka.

I løpet av en dag er 50-60 mennesker innom Sidebygningen eller Brobyggern, som er et bygg de har fått gjennom dugnad på Kilen. Dette er et samarbeidsprosjekt med FFHR (Foreningen For Helhetlig Ruspolitikk), der deltakere kan komme i helgene.

Tilbudet som helhet er ikke lovpålagt, men Bendixen og Gullstrand er i klar tale på hvorfor det i år er 25-års jubileum:

– Det viser seg at vi er med på å senke antall innleggelser, så kommunen har god grunn til å satse på oss, mener de.

De kaller seg selv potetene på laget, da de bidrar på alle de ulike områdene til Sidebygningen. Om det er faste aktiviteter, turer, kursing, andre prosjekter etter ønske eller arrangementer som “En dag i andre omgivelser”, stiller de opp.

– Det var Nicolai Dons, medeier i Festlåven, som ringte og ville arrangere denne dagen, forteller de.

– Vi ble både overrasket og glade, og jobbet litt med de som var engstelige for at vi ikke skulle være på samme sted som vi pleier. Når det gikk fint, ser vi jo nå at samtlige her har et smil om munnen.

Og det er slike arrangementer Bendixen og Gullstrand ønsker mer av:

– Folk med faste jobber blir invitert på sommerfester, julebord osv. Derfor organiserer vi slike arrangementer for mennesker uten jobb. På denne måten bidrar vi med å utjevne sosiale forskjeller, som er et viktig stikkord for oss.

– Det er de frivillige som gjør at vi får til dette, det er helt fantastisk og noe vi ønsker at også flere gjør framover.

Naturlig frivillig

Trond Barth Andersen er først og fremst en god venn av Sidebygningen, dernest deleier i Tretopphytter Oslofjord i Horten. Han starter intervjuet med et spørsmål den andre veien:

– Vet du hvorfor jeg er her?

Hvorfor?

Andersen får en klem av en av Sidebygningens deltakere før han fortsetter:

– Derfor.

– Masse gode klemmer og kjærlighet, påpeker han.

BREDT SMIL: For Trond Barth Andersen er det lite som skal til for å trekke på smilebåndet. Foto: Bendik Berntsen

– Sidebygningen er et superfint tilbud. Det er mange mennesker som har dette som sin “kjernevirksomhet” utover det de har i hjemmene sine, forteller han.

Derfor er nettopp Sidebygningen én av mange han inviterer på ulike turer. For bare noen uker siden hadde han besøk av Sidebygningen i tretopphyttene i Horten, der han er prosjektleder.

– Vi har fem hytter – 8–10 meter oppi trærne – med en fantastisk utsikt. Det er plass til åtte personer i hver hytte, og de er komplett utstyrt med vann, strøm osv. Hyttene leier vi ut hele året, forklarer han.

FLOTTE OMGIVELSER: I Tretopphyttene i Horten fikk deltakerne nyte fantastisk utsikt samt et yrende dyreliv. Foto: Tone Bendixen

Takker og bukker

Noen av de som drar nytte av initiativene til blant annet Dons og Andersen, gjennom Sidebygningen, er Elisabeth og Hanne Mæhlum:

– Vi setter enormt stor pris på det de gjør.

– Turen til tretopphyttene var fantastisk og skapte en ro i sjela som vi ikke får i byen. Det er ikke alle av oss som har råd til slike turer, så derfor betyr det veldig mye at vi er så heldige som får det sponset.

YDMYKE: Elisabeth og Hanne Mæhlum bøyer seg i støvet for alle som bidrar til at de får dra på turer og arrangementer sammen. Foto: Bendik Berntsen

– Denne sommerfesten var også veldig bra, fra velkomstdrinkene til alle de hyggelige menneskene her.

– En stor takk går til alle som er med på å stelle dette i stand, tydeliggjør de avslutningsvis.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.