Denne uken markeres Friluftslivets uke over hele landet, og da skal selvsagt også turmaten feires. Foto: Kasper Fosser

På onsdag feires naturen og mangfoldet av verdens matkulturer

4. september, 2023

08:29

Ingen kommentar

Mat på tur være så mye mer enn pølser. Denne uken feires turmat fra alle verdenshjørner med sin egen dag. – Nyt et måltid sammen i det fri, er oppfordringen.

Under Friluftslivets uke 2. – 10. september feires friluftslivet gjennom en hel uke i strekk, og i år har uka fått en ny markeringsdag. Onsdag 6. september er nå blitt dagen for å feire turmat fra hele verden, og hele Norge er invitert til å bli med.

– Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, som står bak markeringen.

Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen, som kan introdusere deg for en ny rett?

På turmat.no finner du deilige oppskrifter fra mange forskjellige land, i tillegg til tips og inspirasjon.

Ta elevene med ut

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.

Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på den nye markeringsdagen på onsdag.

– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.

Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?

Oppskrift: Myke og saftige arepas

Arepas er små brød laget av maismel, som spises daglig i flere Sør-Amerikanske land. Denne varianten fra Ecuador er fylt med revet mozzarella som smelter ved steking, og nytes varm. Veldig enkel turmat, som smaker skikkelig godt!

Dette trenger du til 5 arepas:

  • 1 kopp arepasmel (en type maismel som du finner i tyrkiske dagligvarebutikker og hos noen større matvarekjeder)
  • 1.5 kopp vann
  • 1 klype salt
  • 1 bit revet parmesan
  • 2 never revet mozzarella
  • 2 ss smør eller olje til steking

Slik gjør du:

Bland sammen arepasmel, vann, salt og revet parmesan og kna til du får en fin deig. Den skal være fast i konsistensen.

Legg plast over bollen med deigen i og la den hvile i 5 minutter.

Del deigen i 5 emner. Rull hvert emne til en bolle. Lag en grop i midten på hver bolle og ha i litt mozzarella før du pakker deigen rundt. Så klemmer du bollen flat, ca. 2-3 cm.

Stek arepaene i smør eller olje i stekepanna, på begge sider, til de får en gylden farge.

Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera/ Turmat fra hele verden

Fakta om Friluftslivets uke 2023:
  • Arrangeres over hele Norge 2. – 10. september
  • Over 1100 turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no
  • Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen 
  • Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen 
  • Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
  • 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
  • Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.