Anders Anundsen, direktør i NAV Vestfold og Telemark.

På tide å søke sommerjobb!

20. februar, 2023

09:49

Ingen kommentar

Det er i februar og mars at de fleste sommerjobbene blir utlyst, sjekk mulighetene!

Av: Anders Anundsen, direktør NAV Vestfold og Telemark

Et søk etter ledige sommerjobber på arbeidspIassen.no viser at det er behov for over 9000 sommervikarer, over 1000 av dem er i Vestfold og Telemark. Den store etterspørselen betyr mange muligheter for ungdom på jakt etter nyttige erfaringer, og kjært tiltrengte kroner på konto. Men det gjelder å være tidlig ute. Det er i disse dager valgmulighetene er størst. Sjansen for å kapre drømmejobben svinner gradvis hen. Oppfordringen fra oss i NAV er å starte jakten på sommerjobben nå. Erfaring har vist at det lønner seg.

Mange arbeidsgivere sier til oss at de strever med å skaffe nok arbeidskraft. Det gjelder særlig innen helse- og omsorgssektoren og i reiseliv- og turistbransjen, men det er også etterspørsel etter sommervikarer i industrien og innen salg og service. Flere av NAV kontorene gjennomfører jobbmesser hvor arbeidsgivere og arbeidssøkere får anledning til å treffe hverandre ansikt til ansikt. Å møtes på «gamlemåten» og slå av prat har fortsatt stor verdi. Da blir man litt kjent og får avklart om man er interessante for hverandre. Oversikt over planlagte jobbmesser finnes på NAV Vestfold og Telemark sine nettsider på nav.no.

Onsdag 15. februar ble årets første sommerjobbmesser arrangert i Bamble og Kragerø. Det var oppmuntrende å registrere at det var stor interesse med mange besøkende. Tilbakemeldingene fra arbeidsgiverne var at de opplevde møtene med de unge arbeidssøkerne som positive. De fikk fortalt hvordan det er å jobbe i sine respektive bransjer, hva som kreves og hvilke karrieremuligheter som finnes, og de fikk møte mulige kandidater til årets sommerjobber. Alt i alt en meget god start for årets jobbmesser.

Det er viktig at vi sørger for at den gode trenden fortsetter. For mange virksomheter er et velfungerende sommerarbeidsmarked nødvendig for å opprettholde forsvarlig aktivitet i ferietiden.  For andre er sommeren høysesong og vikarene «et must» for å kunne gi turister og ferierende minnerike opplevelser, og for at lokale matskatter høstes og gir mat på bordet.

Foreldre og foresatte har en viktig oppgave i å inspirere ungdommen til å søke på sommerjobb. Det er viktig å støtte opp om dette, fordi det er en viktig byggestein på veien videre i livet. Sommerjobben er for mange den første smaken på viktige deler av voksenlivet; de tjener penger, de får kollegaer og gjør en viktig jobb for bedriften. Ikke minst skaffer de seg god kunnskap om jobben de gjør, og bransjen de jobber i. Kanskje gir det mersmak slik at de vil satse på en utdanning innen dette yrket?

Vi i NAV heier på ungdommen, og oppfordrer ungdommen til å gripe de mulighetene den høye etterspørselen etter sommervikarer gir til å skaffe seg verdifull erfaring fra arbeidslivet. Vi anbefaler alle å ta en kikk på stillingsannonsene som ligger ute, både på NAVs egen side; arbeidsplassen.no, men også hos bemanningsbyråene, finn.no og andre nettsteder. På arbeidsplassen.no er det også lagt ut tips og råd om hvordan man kan søke på jobber, hvordan man forbereder seg til intervju, og hvordan man gjennomfører intervjuet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.