På`n igjen!

24. oktober, 2022

18:25

Ingen kommentar

Mange voksne sliter, men for ungene er det enda verre. For dem vil det føles som om at det er morgen en time tidligere enn hva klokken viser – til  mange småbarnsforeldres fortvilelse.  Om ikke småen våkner tidlig nok fra før, så vil det føles enda tidligere nå!

Tekst:  Berit Kvifte
Foto:  Ben Kerckx fra Pixabay

Ideen om sommertid ble i sin tid lansert av Benjamin Franklin i 1784, men det var først i 1916 at Tyskland og Storbritannia begynte å stille klokken til sommer og vintertid. Da var det krig, og tanken var å spare strøm ved å sørge for en time mer lys om kvelden.

I Norge har vi hatt sommertid i flere perioder. Først i 1916. Deretter under krigen. Fra 1940 til 1942 gikk klokken etter sommertid også om vinteren. Siden 1980 har vi hatt sommertid fra den siste søndagen i mars til den siste søndagen i oktober, men i de senere årene er dette «tidsbyttet» blitt diskutert i EU flere ganger.  I følge Næringsdepartementet avventes status i EU før en endelig beslutning tas om å avvikle «tidsbyttet» permanent.

Påvirker helsen

Å skifte fra sommertid til vintertid kan sammenlignes litt med å reise til land med en annen tidssone og med det jetlag.  Du føler deg surrete, trøtt, sløv og ukonsentrert.

– For å fungere optimalt, må vi ha orden på døgnrytmen fordi det er den som styrer alle de fysiologiske tingene i kroppen. Det er også derfor at det beste søvnrådet er å ha regelmessige sovetider året rundt, sier den danske søvnforskeren Mikael Rasmussen.

– Men, når vi går over til vintertid, sliter A-menneskene. De blir ofte plaget med humørsvingninger og stresslignende symptomer fordi det er vanskelig for dem å justere sitt indre ur, sier søvnforskeren.  B-menneskene derimot priser seg dermed lykkelige over den ekstra timen!

Best med vintertid året rundt

–  Studier viser at folk generelt sliter med problemer forbundet med overgangene til sommer og vintertid. og at enkelte kan bruke en hel uke for å venne seg til endringen. B-mennesker ser ut til å få problemer med å endre til sommertid. Når vi nå endrer til vintertid, er det først og fremst a-mennesker og barnefamilier som sliter, uttaler søvnforsker ved universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

Pallesen mener at en permanent vintertid er foretrekke her til lands. – Fra et søvnhygienisk perspektiv så er lys om morgenen og mørke på kvelden det beste for alle.

6 «overgangstips» til småbarnsforeldre

Mens klokkestillingen diskuteres i høye bokstaver i  EU-parlamentet, kan småbarnsforeldre enn så lenge gjøre nytte av noen av disse tipsene:

  • Ha fokus på en fornuftig døgnrytme med faste våken- og sovetider i god tid før klokka skal stilles.  (Det er kanskje litt seint å si nå, men du må jo på`n igjen til våren)
  • Når klokken stilles, så følg den nye tiden fra dag 1. Det gjelder starten på dagen, formiddagslur, ettermiddagslur og sengetid.  Hvis du vet at det pleier å være vanskelig for barnet å takle klokkestillinger, kan du legge småen for natten til ny «normal tid» fra første dag og følge på med normale intervaller mellom sovestundene.
  • Våkner barnet aldeles for tidlig og er klar for en ny dag, kan du prøve å bysse det videre inn den neste søvnfasen med å vende det på siden 20-25 minutter innen du vet at barnet vil våkne.  På den måten kan du lykkes med å bryte mønsteret på et mer ubevisst plan.
  • Går døgnrytmen fullstendig i ball, kan det være verdt å prøve å hold ungene litt lenger oppe og utsette dem for mest mulig lys om kvelden slik at døgnrytmen forsinkes noe.
  • Du kan også forsøke å justere barnets søvnrytme ved å forsøke å flytte barnets søvnrytme et kvarter fram hver dag denne uken.
  • Vær tålmodig! Klarer du å holde fast i rutinene, vil overgangen til vintertid løse seg innen en uke.

 NB!  Det er altså  TILBAKE du skal stille klokken til helgen !

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *